Volledig scherm
Hannie van Leeuwen in 2015. © anp

CDA-icoon Hannie van Leeuwen (92) overleden

Voormalig CDA-politica Hannie van Leeuwen is op 92-jarige leeftijd overleden. Haar dood werd vanavond bevestigd door de partij.

Van Leeuwen was tot op hoge leeftijd actief voor de ARP en later het CDA en gold als geweten van de partij. In haar lange carrière was ze onder meer Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid, raadslid, wethouder en burgemeester. Daarnaast vervulde ze vele maatschappelijke functies en was ze tot op het laatst actief in het vrijwilligerswerk.

Van Leeuwen stond vorig jaar nog als lijstduwer op de CDA-lijst. Ze was erg populair onder ouderen, voor wie ze jarenlang een boegbeeld was.

Groot verlies

Sybrand Buma noemt het overlijden van Van Leeuwen een groot verlies voor de partij. ,,Gedreven, kordaat en strijdbaar. Dat zijn de woorden die het leven van Hannie van Leeuwen karakteriseren, in het verzet en in de politiek. Tot het laatste moment bleef zij betrokken bij haar CDA", aldus Buma.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom: ,,Dat onze Hannie er niet meer is, maakt mij zeer verdrietig. Wij zijn dankbaar voor wie ze was: een vrouw uit een stuk, iemand die zich in haar leven en in de politiek principieel en hartstochtelijk verzette tegen onrecht en streed voor wie kwetsbaar was. Ze was een icoon voor het CDA."

Quote

Tot het laatste moment bleef zij betrokken bij haar CDA

Sybrand Buma