Volledig scherm
Presentator Tim Hofman voerde vorig jaar actie voor een ruimhartiger kinderpardon. © ANP

CDA is om: versoepel het kinderpardon

UpdateRegeringspartijen CDA en D66 willen dat de regels rond kinderen in de asielprocedure worden versoepeld. Zo moet het kinderpardon ruimer worden toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Nu nog valt zo’n 92 procent van alle asielkinderen en hun ouders buiten het kinderpardon. Dat percentage kan volgens de partijen fors omlaag. De partijen stellen in een plan aan staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voor het zogenoemde ‘meewerkcriterium’ te veranderen. Volgens die eisen moeten asielzoekers meewerken aan hun eigen uitzetting. Als zij bijvoorbeeld een ‘koffieafspraak’ met immigratiedienst IND missen, kan het ervoor zorgen dat ze buiten de pardonregeling vallen. De partijen willen dat ‘meewerkcriterium’ daarom aanpassen in een soort ‘tegenwerkcriterium’. 

Fataal

Tot een rechter heeft gekeken naar hun asielaanvraag mag het niet meteen fataal zijn als een gezin een afspraak mist. ,,Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren’’, zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

De partijen willen ook dat de naar schatting vierhonderd zaken van kinderen die tot dusver buiten het kinderpardon vielen, zoals destijds Lili en Howick, opnieuw worden bekeken door Harbers. Die laat momenteel al onderzoek naar de asielprocedure doen. Daarna zou hij de zaken nog eens moeten doorlopen. ,,Desnoods gebruikt hij in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen,’’ zegt Van Toorenburg.

Draai CDA

Het plan betekent een draai van het CDA: zelfs na de affaire rond Lili en Howick hield de partij vast aan huidige regels. Voor soepeler beleid is nu een meerderheid in de Tweede Kamer, zelfs als coalitiegenoot VVD de plannen afwijst. De PvdA kondigde zaterdagochtend al aan de komende week de kwestie aan de orde te gaan stellen. 

In een reactie zegt de VVD : ,,Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan er vanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd,’' aldus Kamerlid Malik Azmani via een woordvoerster.

Ook staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) zegt ervan uit te gaan dat het regeerakkoord nog steeds ‘leidend’ is.

Volgens Van Toorenburg is er bij haar partij sprake van ‘een veranderd inzicht’. Ze noemt een rapport van 38 hoogleraren dat kinderen die hier al vijf jaar zijn hersenschade oplopen door dreigende uitzetting.

De ChristenUnie liet zaterdagochtend vast weten blij te zijn met de nieuwe stellingname van de coalitiepartners. ,,De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven,’' aldus Tweede Kamerlid Joël Voordewind. 

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het voorstel ‘welkom'. 

CDA en D66 stellen verder voor om asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang te behandelen. Bovendien moet de capaciteit van immigratiedienst IND worden uitgebreid. Na afwijzing door de rechter moet direct een helder ‘vertrekplan’ worden opgesteld. ,,Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen,’’ zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen.

Lees ook: Na ‘ijzige’ week door VVD, gaat CDA confrontatie aan met coalitiepartner

Burgerinitiatief

Presentator Tim Hofman, die een burgerinitiatief voor een beter kinderpardon was begonnen, is verheugd met het standpunt van het CDA. Eerder - toen hij met 250.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer ging - gaf hij al aan dat die partij de sleutel tot een verbeterd kinderpardon in handen had. Op Twitter reageert hij vandaag: ,,CDA is wakker. Goddomme, wat een goed nieuws. Ongelooflijk.”

Ook asieladvocaat Flip Schüller reageert verheugd. Hij stond Lili en Howick bij en schreef in de nasleep van die zaak een memo voor ‘betere regelgeving’, dat D66 en CDA ter hand hebben genomen. ,,Dit is een hoopvolle stap van het CDA, die voor de kinderen , waar het tenslotte om gaat, met grote verwachtingen komt. Nu hopen dat de VVD zich dat realiseert en de coalitie gauw helderheid schept voor de groep kinderen die het betreft. Niks doen is geen optie meer, lijkt mij.’’

Presentator Tim Hofman overhandigde vorig jaar meer dan een kwart miljoen handtekeningen voor een ruimer kinderpardon aan de Tweede Kamer. Bekijk hieronder de video: