CDA-kanjer Wopke Hoekstra topkandidaat voor Financiën
Wie Wordt HetDe formatie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is op streek. Het verdelen van de ministersposten is straks het sluitstuk. In Den Haag wordt al volop gespeculeerd op wie straks waar terecht komt. Vandaag: Financiën.
Toch valt niet uit te sluiten dat de democraten zelf nog hoop koesteren Financiën in de wacht te slepen
Het moet raar lopen, wil de opvolger van Jeroen Dijsselbloem als minister van Financiën geen CDA’er worden. Als tweede coalitiepartij – het CDA kreeg evenveel zetels maar meer stemmen dan D66 – kan Sybrand Buma de belangrijkste kabinetspost na die van de premier voor zijn partij opeisen. Wie Financiën onder zijn hoede heeft, heeft ogen en oren op elk departement. Bovendien mag de minister van Financiën aanschuiven bij de besloten bijeenkomsten van de machtige eurogroep.
Topkandidaat voor deze topjob lijkt Wopke Hoekstra. De 42-jarige senator is de rijzende ster van de christendemocraten. Hij schreef goeddeels in zijn eentje het CDA-verkiezingsprogramma en maakte succesvol carrière bij Shell en adviesbureau McKinsey. Bij die laatste is hij partner. Hoekstra is een jurist met een bedrijfskundige master op zak (MBA) die hij behaalde aan de prestigieuze handelsschool INSEAD in het Franse Fontainebleau.
Atypisch
De vrijzinnig protestantse Hoekstra is in meerdere opzichten een atypische CDA’er. Hij was voorzitter van de elitaire Leidse studentenvereniging Minerva (een VVD-bolwerk), is actief in de Amsterdamse afdeling van het CDA en trotseerde tot twee keer toe de partijlijn door als enige CDA-senator voor voorstellen te stemmen die respectievelijk lesbische paren het adoptierecht verschaffen en een einde maakten aan de weigerambtenaar.
Voor D66 zou de geboren Gelderlander ongetwijfeld een aanvaardbare kandidaat zijn. Al valt niet uit te sluiten dat de democraten zelf nog hoop koesteren Financiën in de wacht te slepen. Met medeonderhandelaar Wouter Koolmees heeft Alexander Pechtold een sterke troef in handen. Als voormalig ambtenaar kent Koolmees het ministerie als zijn broekzak en hij wordt alom bewonderd om zijn financiële vernuft.
Keuzes
Het CDA heeft overigens meer ijzers in het vuur. Kamerlid Pieter Omtzigt is op basis van zijn cv – de Twentenaar is gepromoveerd econometrist – én zijn schare fans een lastig opzij te schuiven kandidaat. Tegelijkertijd bezit ook oud-partijvoorzitter Marnix van Rij als senior partner bij Ernst and Young over de vereiste kwalificaties. Na het koningsdrama in 2001, waarbij Van Rij en partijleider Jaap de Hoop Scheffer na een machtsstrijd allebei het veld moesten ruimen, is de belastingconsultant weer in genade aangenomen door het CDA. Van Rij is momenteel net als Hoekstra senator.
Wie in Nederland minister van Financiën wordt, kan steevast op aandacht rekenen. Een tragischer lot is de staatssecretaris beschoren, die als ‘baas’ van de Belastingdienst continu onder vuur ligt. Het zal moeilijker zijn voor die functie een gegadigde te vinden. VVD’er Eric Wiebes lijkt best door te willen, maar zijn imago is door een uit de hand gelopen vertrekregeling gebutst. Zijn kwelgeest Pieter Omtzigt zou hem kunnen opvolgen, al komt het weinig voor dat een partij (in dit geval het CDA) op één departement zowel de minister als de staatssecretaris mag leveren. Onmogelijk is dat niet. Nu doet de VVD dat bijvoorbeeld al op het ministerie van Veiligheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Forse kritiek van gemeenten: ministerie geeft toe dat permanente coronawet haastklus was
Een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers erkent, naar aanleiding van een bericht in Trouw, dat het opstellen van de nieuwe permanente coronawet een ‘haastklus’ is geworden. Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde, klinkt het. De gemeenten klagen dat zij onvoldoende betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de wet. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
PREMIUM
Zelf verweet premier Rutte zijn voorganger ook gebrek aan regie
Nu is het weer de asielcrisis waarbij premier Mark Rutte wordt verweten geen regie te nemen. Rutte ís niet de baas van het land, maar van hem wordt wel steeds vaker verwacht dat hij de baas spéélt. -
PREMIUMmet video
Al 4310 dagen minister-president door zich af te zetten tegen 'de schreeuwers van de zijkant’
Onze premier zit vandaag precies 4310 dagen in het Torentje, een record. Wat is het geheim van de minister-president aan wie niets lijkt te blijven kleven? Van zijn dagelijkse fietstochtjes tot taal inzetten als wapen: in deze uitgebreide special zoomen we in op tien aspecten van het fenomeen Mark Rutte.
-
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
Krijgsmacht bereikt grens: ‘Nee’ verkopen aan Oekraïne dreigt
Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig.