Volledig scherm
Artsen hebben al eerder gepleit voor een verbod om te roken in een auto als daar een kind in zit. © ANP XTRA

CDA wil campagne tegen roken met kind op (achter)bank

Het CDA  wil dat er een campagne komt om ouders bewust te maken van de schadelijke gevolgen van roken in het bijzijn van kinderen, zoals in de auto of thuis. 

In Nederland worden naar schatting 100.000 kinderen tussen 0 en 4 jaar blootgesteld aan tabaksrook, constateert de partij. Inzittenden van een auto waarin wordt gerookt, krijgen zelfs 27 keer hogere concentraties kankerverwekkende stoffen binnen dan normaal.

CDA-Kamerlid Anne Kuik: ,,Het gaat om onze volgende generatie, een kwetsbare groep die zichzelf hier bovendien niet tegen kan wapenen. Roken in het bijzijn van kinderen is niet normaal."

Kinderen zijn volgens experts extra gevoelig voor meeroken, omdat ze sneller ademen en omdat hun immuunsysteem, longen en luchtwegen nog volop in ontwikkeling zijn. 

Nog geen verbod

Quote

Overigens pleit het CDA nog niet voor een verbod voor roken in de auto als er kinderen op de achterbank zitten.

In België heeft een soortgelijke campagne gezorgd voor een halvering van het aantal kinderen dat dagelijks in de tabaksrook zit, stelt het CDA. Overigens pleit de partij nog niet voor een verbod voor roken in de auto als er kinderen op de achterbank zitten. ,,Eerst deze stap", aldus een woordvoerder.

In verschillende landen om ons heen is zo'n ban al wel ingevoerd, maar de afgelopen jaren was er in Nederland nooit een Kamermeerderheid voor te vinden. Vooral de liberale partijen vinden dat de overheid niets te zeggen heeft over zaken 'achter de voordeur'. Ook zou een verbod slecht te handhaven zijn.   

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Blokhuis over preventiebeleid. Naar verwachting wordt dit najaar het Nationaal Preventieakkoord ondertekend, waar de aanpak van roken een belangrijk onderdeel van uitmaakt. 

Volledig scherm
CDA-Kamerlid Anne Kuik. © ANP