CDA wil leger van zorgreservisten optuigen
Net als het leger moet ook de zorg reservisten in kunnen zetten als de nood aan de man is. Daarvoor pleit het CDA in het nieuwe verkiezingsprogramma.
Reservisten zijn oud-medewerkers die hun kennis en ervaring op peil houden en tegen een vergoeding weer kunnen worden opgeroepen, zoals nu in de coronacrisis. De christendemocraten willen dat de zorgreservisten elk jaar een paar dagen meelopen in de zorg en cursussen blijven volgen.
Het verkiezingsprogramma van het CDA telt maar liefst 98 pagina’s. De partij wil onder meer het huidige eigen risico in de zorg gelijk houden op 385 euro. Daar staat tegenover dat het basispakket niet langer medicijnen moet vergoeden waarvan ook goedkopere varianten bestaan die even goed werken. Ook moeten er strengere regels komen voor aanbieders van ggz-zorg voor jongeren. De kosten daarvan zijn enorm opgelopen.
Premie A-woningen
Verder wil het CDA onder andere dat elektrische auto’s straks ook wegenbelasting betalen (nu zijn ze daar nog van vrijgesteld), dat het minimum uurloon met 10 procent wordt verhoogd en dat er in tien jaar tijd een miljoen woningen bij worden gebouwd. Een kwart moet beschikbaar komen voor jongeren en starters. Daarvoor wil de partij weer een premie A-systeem invoeren. Daarmee konden mensen vroeger met hulp van de overheid een huis kopen.
Ook zou de kinderopvang rechtstreeks door de overheid betaald moeten worden. Ouders krijgen dan een rekening afhankelijk van hun inkomen. Op die manier hoeven ze de rekening niet eerst voor te schieten om daarna te wachten op compensatie via de kinderopvangtoeslag. Dat systeem bleek de afgelopen jaren tot enorm veel ellende te leiden, ook doordat de Belastingdienst ouders ten onrechte als fraudeur aanmerkte. Het vorige kabinet wilde ook al een aanpak zoals het CDA nu voorstelt, maar dat bleek toen onuitvoerbaar.
Zelfvoorzienend
Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma zei lijsttrekker Hugo de Jonge dat Nederland ‘meer zelfvoorzienend’ moet zijn en ‘minder afhankelijk van andere landen voor de levering van vitale producten en diensten’.
Tijdens de coronacrisis bleek dat we voor de aanvoer van veel medische hulpmiddelen afhankelijk waren van China en India. Het CDA pleit nu voor een ‘Made in Europe’-strategie, waarbij onder meer medicijnen, voedsel en (defensie)technologie in de EU worden gemaakt. Daarnaast moet Europa vitale sectoren en diensten, zoals energie, havens en landbouwgrond niet in buitenlandse handen laten vallen. Nu koopt China bijvoorbeeld veel op in Europa.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM38
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
CDA wil radicaal ander kiesstelsel
Het CDA zet in het nieuwe verkiezingsprogramma zijn kaarten vol op de regio. De partij wil dat de Tweede Kamer grotendeels regionaal wordt gekozen. Daarnaast moeten door miljardeninvesteringen in woningbouw en nieuwe ov-verbindingen krimpregio’s weer gaan groeien. -
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt.