Volledig scherm
Sybrand Buma © ANP

CDA worstelt met afschaffing dividendbelasting

De achterban van het CDA bekreunt zich over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Partijleden spreken van een ‘weeffout in het regeerakkoord’ en eisen morgen op het CDA-congres in Den Bosch compensatie in de vorm van lastenverlichting voor het midden- en kleinbedrijf.

Quote

Als je opschrijft dat de fractie terug moet onderhande­len ten opzichte van het regeerak­koord, dan weet je dat je als partij een forse prijs moet betalen

Eddy Van Hijum, gedeputeerde Overijssel

,,We willen dat het gevoel weggenomen wordt dat dit kabinet er alleen maar is voor multinationals”, zegt de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum. Hij doet vandaag het woord namens de afdelingen Overijssel, Fryslan, Noord-Holland en Zuid-Holland. Inzet is een opdracht aan de CDA-fractie om de lasten voor het midden- en kleinbedrijf, ‘de ruggengraat van de economie’, omlaag te brengen. De resolutie krijgt de steun van het dagelijks bestuur van het CDA en zal daarom vermoedelijk worden aangenomen.

Van Hijum draait er niet omheen. ,,Ik zou er geen traan om laten als de dividendbelasting in stand blijft en we die 1,4 miljard euro gebruiken voor het mkb.” Maar zo hard is de opdracht aan de fractie bewust niet geformuleerd. Van Hijum was zelf Tweede Kamerlid. ,,Als je opschrijft dat de fractie terug moet onderhandelen ten opzichte van het regeerakkoord, dan weet je dat je als partij een forse prijs moet betalen”, stelt hij. ,,Dat is politiek gezien gewoon niet handig.”

Ondernemers

Volgens Van Hijum komen hij en andere CDA-bestuurders voortdurend ondernemers tegen die hun frustratie uiten over de afschaffing van de dividendbelasting, waar zij als mkb’er niet van profiteren. Tegelijkertijd worden zij juist wel geraakt door de verhoging van het lage BTW-tarief en de verhoging van het belastingtarief in Box 2, waar eigenaren van een BV onder vallen. Van Hijum: ,,De verhouding is scheef, ondernemers voelen zich onrechtvaardig behandeld. De prioriteiten in dit regeerakkoord zijn verkeerd gelegd. Daar moet de fractie maar eens over nadenken.”

Ook de CDA-jongeren verzetten zich tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Zij vinden dat als multinationals erop vooruitgaan, ook millennials moeten profiteren in de vorm van startersfondsen op de woningmarkt en meer budget voor een aanvullende studiebeurs. Het CDA-bestuur gaat daar echter niet in mee, vanwege ontbrekende financiële dekking.

Een ander opvallend voorstel komt van het CDA Zuid-Holland, die de afschaffing van de dividendbelasting juist wil doorzetten. Tegelijkertijd zou er een belasting op rente en royalty’s moeten worden ingevoerd, waardoor belastingconstructies, zoals brievenbusfirma's, effectiever aangepakt kunnen worden. 

Volgens mede-indiener Peter Noordhoek geeft de koppeling van beide maatregelen de coalitie eindelijk het zo naarstig gezochte argument in handen waarmee de afschaffing van de dividendbelasting verdedigd kan worden. Het CDA-bestuur lijkt het daarmee eens en schaart zich achter het voorstel.