Check hier de uitslagen in jouw gemeente
videoDe stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld en kunnen via bovenstaande tool bekeken worden. Ook is de zetelverdeling van de vorige verkiezingen in 2014 te raadplegen.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn uigedraaid op een dramatische avond voor de PvdA. In de grote steden verliezen de sociaaldemocraten soms meer dan de helft van de zetels. Groenlinks is de grote winnaar en wordt in Amsterdam en Utrecht zo goed als zeker de grootste partij.
De PvdA laat een omgekeerde beweging zien. In het voormalige PvdA-bolwerk Rotterdam gaat de partij van 8 naar 5 zetels. In Utrecht blijven er van de 5 zetels nog 3 over. In Amsterdam, waar de sociaaldemocraten tot 2014 de grootste waren, halveert de partij. Met 5 zetels is de PvdA nu de vierde partij van de stad.
D66 loopt ook forse klappen op. In Amsterdam gaat de partij van 14 naar 8, in Utrecht van 13 naar 10. Daarnaast ziet de SP zijn zetelaantal in de grote steden halveren.
Nieuwkomer Denk scoort overal stevig, de PVV doet het heel wisselend. In Utrecht (1 zetel), Den Haag (van 7 naar 2) en Rotterdam (een bescheiden 2 zetels) valt het resultaat bitter tegen. In kleinere steden en dorpen - Enschede, Rucphen - doet de partij het beter.
Kleine gemeenten
Het lijkt er sowieso op dat de trends in de kleine gemeenten minder heftig zijn. De PvdA bijvoorbeeld ging in Sliedrecht van 12,8 naar 10,2 procent, en in Middelburg van 14,7 naar 11. Die terugval is minder groot dan in de grote steden.
Schiermonnikoog won de strijd om de uitslagen als eerste door te geven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Om 21.14 was de uitslag binnen. 82,5 procent van de kiezers ging daar naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 'won' Vlieland door om 21.17 uur de resultaten van de lokale verkiezingen door te bellen. Nu leverde het Waddeneiland de uitslag zeven minuten later in, als tweede gemeente.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weg vrij voor landelijk post-covid-centrum: ‘Duizenden mensen hebben ernstige klachten’
Na eerdere aarzelingen wil het kabinet toch kijken naar één landelijk expertisecentrum voor mensen die kampen met langdurige corona-klachten. De SP en D66 pleiten vandaag voor de komst van een centrum voor behandeling van het post-covid-syndroom. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
Asielcrisis: staatssecretaris kijkt of tijdelijke asielstop mogelijk is
Het kabinet bekijkt of de Vreemdelingenwet het toestaat om een asielstop in te stellen nu er nauwelijks opvangplekken zijn. Bij een asielstop worden aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling genomen.
-
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme? -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUMUpdate
Oekraïne, ‘dwarse’ lid Turkije en nieuwe leden Finland en Zweden: veel te bespreken op Navo-top
De Navo-top in Madrid die nu gaande is, kent een overvolle agenda. De leiders praten over de steun aan Oekraïne, nieuwe leden Finland en Zweden, het ‘dwarse’ lid Turkije, maar ook over China, geld en troepenuitbreiding. Het is misschien wat veel.