Check hier de uitslagen in jouw gemeente

videoDe stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld en kunnen via bovenstaande tool bekeken worden. Ook is de zetelverdeling van de vorige verkiezingen in 2014 te raadplegen. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn uigedraaid op een dramatische avond voor de PvdA. In de grote steden verliezen de sociaaldemocraten soms meer dan de helft van de zetels. Groenlinks is de grote winnaar en wordt in Amsterdam en Utrecht zo goed als zeker de grootste partij.

De PvdA laat een omgekeerde beweging zien. In het voormalige PvdA-bolwerk Rotterdam gaat de partij van 8 naar 5 zetels. In Utrecht blijven er van de 5 zetels nog 3 over. In Amsterdam, waar de sociaaldemocraten tot 2014 de grootste waren, halveert de partij. Met 5 zetels is de PvdA nu de vierde partij van de stad.

D66 loopt ook forse klappen op. In Amsterdam gaat de partij van 14 naar 8, in Utrecht van 13 naar 10. Daarnaast ziet de SP zijn zetelaantal in de grote steden halveren. 

Nieuwkomer Denk scoort overal stevig, de PVV doet het heel wisselend. In Utrecht (1 zetel), Den Haag (van 7 naar 2) en Rotterdam (een bescheiden 2 zetels) valt het resultaat bitter tegen. In kleinere steden en dorpen - Enschede, Rucphen - doet de partij het beter.

Kleine gemeenten

Het lijkt er sowieso op dat de trends in de kleine gemeenten minder heftig zijn. De PvdA bijvoorbeeld ging in Sliedrecht van 12,8 naar 10,2 procent, en in Middelburg van 14,7 naar 11. Die terugval is minder groot dan in de grote steden.

Schiermonnikoog won de strijd om de uitslagen als eerste door te geven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Om 21.14 was de uitslag binnen. 82,5 procent van de kiezers ging daar naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 'won' Vlieland door om 21.17 uur de resultaten van de lokale verkiezingen door te bellen. Nu leverde het Waddeneiland de uitslag zeven minuten later in, als tweede gemeente.

Gemeenteraadsverkiezingen tussenstand 22-03-2018, 8:16
Volledig scherm
Gemeenteraadsverkiezingen tussenstand 22-03-2018, 8:16 © Local Focus