Chinese premier bezoekt Rutte: Grenzen open voor Nederlandse bedrijven

VIDEOPremier Mark Rutte heeft vanmorgen zijn Chinese collega Li Keqiang op bezoek gehad in Den Haag. De twee landen hebben uitgebreid gesproken over het versterken van de commerciële banden via het bedrijfsleven. China belooft de grenzen open te zetten voor Nederlandse bedrijven. 

Quote

Op een gelijk speelveld met duidelijke regels winnen we allemaal

Premier Rutte

De Chinese premier verwacht dat er tijdens zijn twee dagen durende verblijf in Nederland contracten tussen beide landen getekend kunnen worden ter waarde van ruim 8,5 miljard euro. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt over de export van landbouwproducten naar China. 

Li heeft toegezegd de grenzen voor Nederlandse bedrijven te openen om de commercie tussen beide landen te bevorderen. Rutte is blij met de toezegging. ,,Op een gelijk speelveld met duidelijke regels winnen we allemaal." 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Belang

Volledig scherm
© ANP

De premier brengt samen met zijn echtgenote mevrouw Cheng Hong en een aantal ministers van 14 tot en met 16 oktober een bezoek aan Nederland. Hij kreeg een rondleiding door het Torentje van Rutte, waarna de gehele delegatie werd ontvangen in de Trêveszaal op het Binnenhof. 

Rutte benadrukt het belang van zulke bezoeken. ,,In april was ik nog in China met een succesvolle handelsmissie en de koning en koningin brachten in februari nog een bezoek aan het land. Deze bezoeken zijn belangrijk. Ze geven een positieve impuls aan onze samenwerking op alle niveaus." 

Klimaatverandering

De internationale samenwerking is volgens Rutte ook belangrijk om klimaatverandering het hoofd te bieden. Dat China wil aanschuiven bij een nieuwe internationale klimaatcommissie waartoe Nederland het initiatief heeft genomen, stemt Rutte dan ook 'blij en vereerd'.

Li en Rutte zouden niet gesproken hebben over het geschil tussen China en de Amerikaanse overheid onder leiding van president Donald Trump. China en Nederland 'zijn vrienden, maar geen bondgenoten' in deze kwestie, aldus Li. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Premier Li Keqiang van China en premier Mark Rutte © EPA