Volledig scherm
Loek Hermans. © ANP BART MAAT

Chique herenclub weigert VVD'er Loek Hermans

Een aantal leden van de Haagse herenclub 'De Witte' heeft grote moeite met het door VVD-prominent Loek Hermans aangevraagde lidmaatschap.

,,Dit is niet te geloven'', reageert Hermans. Hij was niet op de hoogte van de bezwaren. ,,Zo wordt er wel een omstreden figuur van je gemaakt, zeg.''

Aanstichter van de rel is oud-diplomaat Hans Slingerland van Bemmelen. Hij was consul-generaal in acht landen en deskundige over de cultuurpolitiek in Hitler-Duitsland. In mailverkeer waar deze krant over beschikt, schrijft Van Bemmelen nieuwe leden toe te juichen die een hoog profiel hebben.

,,Deze hoeven geen beter moreel kompas te bezitten dan het gemiddelde Witte-lid. Als blijkt dat iemand zo'n kompas niet bezit, dan vind ik deballotage wenselijk en gerechtvaardigd.''

Quote

Als 'bewijs' worden stukken genoemd die zijn rol in affaires zouden beschrij­ven

Affaires

In de bezwaren tegen Hermans wordt als 'bewijsvoering' een reeks artikelen uit openbare bronnen gevoegd, die zijn rol in een aantal affaires beschrijft. Het laat de rol van Hermans zien in het 'old boys-netwerk'.

Van Bemmelen verwijst onder meer naar kwesties als het faillissement van zorgbedrijf Meavita, waardoor 20.000 mensen hun baan verloren. Wanbeleid, oordeelde de rechter. Hermans zou als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Meavita andere commissarissen 'ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd'. Ook deelde hij 'belangrijke interne en externe signalen' over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen. 

Ook de rel bij het COA wordt Hermans nagedragen. Hij stapt in 2011 op als voorzitter van de raad van toezicht, nadat de asieldienst in opspraak kwam over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.

Hermans zou twee jaar terug waarnemend burgemeester worden in Zutphen, maar zag daarvan af toen er een storm van kritiek losbarstte over zijn aanstelling. 'Gebrek aan draagvlak', concludeerde hij. 

Onlangs kwam Hermans opnieuw in het nieuws, ditmaal rond de affaire-Keizer. Follow the Money ontdekte dat Hermans al in 1998 commissaris werd bij de Facultatieve, het crematiebedrijf dat toenmalig voorzitter Henry Keizer voor een prikkie zou hebben gekocht. Hermans claimde tot nu toe dat hij dat pas in 2006 was geworden.

Hermans: ,,Als ik nou strafrechtelijk in de fout was gegaan. Maar het zijn beleidsbeslissingen. Dan kunnen ze 90 procent van De Witte wel royeren.''

Wêr giet it oer?

Voorzitter van de zogeheten deballotagecommissie van De Witte is Frank Mittendorff, adjunct-griffier van de Tweede Kamer. Heeft hij het verzoek van Slingerland van Bemmelen tegen Hermans ontvangen? ,,Ja'', zegt Mittendorff. ,,Maar wij doen geen enkele uitspraak over interne procedures van onze sociëteit.''

Mocht het lidmaatschap niet worden toegestaan, dan komt Hermans in een rijtje met LPF-Kamerlid Gonnie van Oudenallen. Eerder ontstond een relletje rond oud-topdiplomaat Frans Engering en zijn vrouw Louise. Zij moesten 40 minuten wachten voordat ze met de ballotagecommissie mochten spreken. Daar bedankte het echtpaar voor. Daarna wilde het stel geen lid meer worden.

De geplaagde Hermans verwacht dat er ergens na de zomer duidelijkheid komt over zijn hangende lidmaatschap. ,,Zoals de Friezen zeggen: 'Wêr giet it oer?' Waar gaat het over?''