Volledig scherm
Gert Jan Segers (ChristenUnie) voor aanvang van het coalitieoverleg vanmorgen © ANP

ChristenUnie-leider Segers: Als we geen klimaatakkoord hebben, hebben we geen kabinet

D66-leider Rob Jetten en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers verwachtten voorafgaand aan het coalitieoverleg van vanochtend een ‘stevig gesprek’ met VVD en CDA, nadat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dit weekeinde grote vraagtekens zette bij het concept-klimaatakkoord en het lot van de coalitie daaraan verbond. 

Quote

Als we geen klimaatak­koord hebben, hebben we geen kabinet

Gert-Jan Segers, ChristenUnie

Dijkhoff zei in De Telegraaf dat de kans dat het concept-klimaatakkoord wordt uitgevoerd zoals het er nu ligt, ‘nihil’ is. Hij sloot zich daarmee aan bij CDA-voorman Sybrand Buma, die al eerder kritisch was over de betaalbaarheid van de maatregelen over de burger. 

Segers benadrukte vanmorgen bij aanvang van het coalitieoverleg dat het klimaatakkoord deel uitmaakt van het regeerakkoord. ,,Het is een heel nuchtere constatering. Als we geen klimaatakkoord hebben, hebben we geen kabinet.’’

Regeerakkoord

Ook Jetten, dit weekeinde door Dijkhoff nog uitgemaakt voor ‘drammer’, wijst naar het regeerakkoord. ,,Ik heb zelf de voorpagina van De Telegraaf vooral gezien als de aftrap van de VVD-campagne met stoere taal’’, aldus Jetten. ,,Ik heb er niet heel lang wakker van gelegen.’’ Minister en vicepremier Kajsa Ollongren benadrukte nog wel dat ze ‘niet van dat soort woorden houdt’, en die zelf niet zou gebruiken. 

Buma wil niet spreken van een crisis, maar hij wil wel weten waarom VVD, D66 en CU daar wel op zinspelen. ,,Als je een coalitie bent, is het niet altijd makkelijk. Maar je hebt een verantwoordelijkheid om eruit te komen. En niet te beginnen met waar eventueel de uitgang zit.’’

Premier Mark Rutte ontkende gisteren bij Buitenhof dat er een coalitiecrisis zou zijn rond het klimaatakkoord. Volgens hem bestaan er accentverschillen, maar gaan de coalitiepartijen er gewoon uitkomen. 

Debat

GroenLinks wil nog deze week een debat over het akkoord en de ontstane spanningen. ,,Coalitie en kabinet zitten niet op één lijn,’’ stelt GroenLinksleider Jesse Klaver, die de uitspraken van Dijkhoff ‘hypocrisie in de tiende versnelling’ noemt. Hij benadrukt dat VVD’ers het voortouw hebben bij de maatregelen die nu worden doorgerekend bij het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Oud-politiek leider Ed Nijpels is voorzitter van de klimaattafels, Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft het akkoord in zijn portefeuille en Rutte draagt als premier de politieke eindverantwoordelijkheid.