ChristenUnie: Steek 1 miljard in ‘knarrenhofjes’
De komende jaren moeten er in Nederland tientallen kleinschalige woonvormen voor ouderen worden gebouwd. De ChristenUnie wil daarvoor 1 miljard euro uittrekken, blijkt uit het verkiezingsprogramma dat maandag verschijnt. Zulke ‘hofjes’ moeten bestaan uit een combinatie van huur- en koopwoningen, prijzig en betaalbaar, waar bewoners beloven naar elkaar om te kijken.
Delen per e-mail
Als ouderen naar zulke woonvormen verhuizen, komen hun huidige huizen vrij. Dat moet zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Het plan wordt gesteund door Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en Martin van Rijn, voorzitter van vereniging van woningcorporaties Aedes.
Aandacht voor ouderen is nodig, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, zeker in de coronacrisis. ,,Ouderen zijn afgeschilderd als ‘dor hout’. Dat is een harde kwalificatie voor de generatie die ons land heeft opgebouwd.” Segers ziet dat de solidariteit onder druk komt te staan door de coronacrisis. ,,Generaties worden tegen elkaar uitgespeeld: jongeren moeten zich aan de regels houden om ouderen te beschermen. Anderen vinden dat ouderen maar binnen moeten blijven zodat de jongeren verder kunnen met hun leven.”
Waardig ouder worden
De ChristenUnie kwam in 2017 voor het eerst met het manifest Waardig ouder worden. Het was een antwoord op D66, die het mogelijk wil maken dat ouderen die hun leven voltooid vinden een einde aan hun leven kunnen maken. Het manifest werd uiteindelijk omarmd door de politiek en kwam in het regeerakkoord terecht. Segers hoopte met die plannen, die onder andere eenzaamheid bij ouderen tegen moeten gaan, te voorkomen dat ouderen het leven niet meer zien zitten.
Ook nu is dat zijn motivatie voor Waardig ouder worden 2.0, dat vandaag wordt gepresenteerd, waarin de ouderenwoonvormen ook zijn opgenomen. ,,Uit onderzoek blijkt dat de groep ouderen die het leven niet meer ziet zitten, heel klein is. Het is mijn doel die groep nog veel kleiner te maken.” Segers heeft zich laten inspireren door de Knarrenhof, een woonvorm tussen eigen huis en verpleeghuis waar ouderen zelfstandig ‘samen’ wonen. Er bestaat al één hof, in Zwolle, en drie anderen zijn in aanbouw.
Volgens de ChristenUnie-voorman kunnen ouderen in die hofjes ‘heel gelukkig worden’. ,,Ze hebben een zelfstandige woning, maar er is ook altijd iemand die even over de schutting kijkt, die naar hen omkijkt. Zo zorgen we dat ze niet vereenzamen. Dat is een humaner antwoord dan: ‘hier heeft u een pil’.”
Investeerders
Het kabinet trok al 20 miljoen euro uit voor ‘knarrenhofjes’ en dat bedrag wordt door de stikstofdeal die SP en 50Plus deze week sloten met het kabinet verdubbeld. Toch heeft het kabinet volgens Segers ‘te weinig’ gedaan om woningen voor ouderen te bouwen. ,,Dat komt ook omdat het vaak moeilijk is om er investeerders voor te vinden. Ook kijkt de gemeente vaak naar wat de grond oplevert, en gaat dan in zee met een projectontwikkelaar met diepe zakken.”
Segers pleit voor een ouderenwoonakkoord, waarin ‘verplichtende afspraken’ worden gemaakt met gemeenten om grond beschikbaar te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal kan worden gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag dit kampeermiddel eigenlijk in de straat staan? -
Dit is hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten
Vandaag begint de week van de teek. Een expert en een ervaringsdeskundige vertellen hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten. ,,Je lichaam controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur, zou net zo gewoon moeten zijn als iedere dag je tandenpoetsen.” -
Tjeenk Willink neemt de tijd: de informateur wil wéér alle fractieleiders spreken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil volgende week opnieuw alle partijleiders spreken in de Stadhouderskamer. De ‘beroepsinformateur’ neemt nu de tijd om gevoerde gesprekken te laten bezinken. -
Onrust in coalitie over D66-plan voltooid leven
De coalitie heeft vandaag tijdens het wekelijkse beraad op het ministerie van Volksgezondheid onverwacht gesproken over de kwestie ‘voltooid leven’. Op dat gevoelige dossier was intern onrust ontstaan over de timing van een initiatiefwet van Kamerlid Pia Dijkstra. -
PREMIUMANALYSE CORONADEBAT
Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe
Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen.
-
PREMIUM
Zenuwachtig voor de eindtoets: met deze tips help je je kind goed om te gaan met spanning
En daar is ‘ie weer: de centrale eindtoets (voorheen Cito). Vanaf vandaag zitten weer talloze achtstegroepers te zwoegen op deze testen die moeten uitwijzen naar welk niveau middelbare school ze straks gaan. Alhoewel: het is een achtervang tegenwoordig. Want de docent heeft het laatste woord. Wij geven vijf tips aan kinderen, leraren, ouders én opa’s en oma’s hoe je je hier in deze tijd goed op kan voorbereiden. -
Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet
Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. -
ChristenUnie-leider Segers wil bij verkiezingen ‘minstens’ zeven zetels, ‘hogere prijs’ voor regeringsdeelname
De ChristenUnie wil bij de komende kabinetsformatie de huid duurder verkopen, mocht de partij nodig zijn in een regeringscoalitie. ,,Als een toekomstige coalitie onze zetels wil, dan krijgen ze onze idealen”, zei partijleider Gert-Jan Segers op het digitale partijcongres. Hij zei daar te willen ‘knokken’ voor zeven zetels. De ChristenUnie heeft er nu vijf en staat in de peilingen op zes tot acht zetels.