Volledig scherm
Koerdische demonstranten protesteren tegen de militaire operatie in Afrin © AP

Coalitie botst met oppositie rond eenzijdige veroordeling Turkije

De coalitiepartijen zijn tegen een eenzijdige veroordeling door het kabinet van de Turkse inval in Afrin in Noord-Syrië. De oppositie dringt daar juist op aan. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat de NAVO-landen de invasie gezamenlijk moeten veroordelen zolang daarvoor geen rechtvaardiging wordt gegeven.

Een eenzijdige veroordeling heeft 'geen effect', zei Han Ten Broeke (VVD) in een debat in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft Turkije al tevergeefs een paar keer gevraagd om goede onderbouwing van de inval. Ankara beroept zich op zelfverdediging.

De oppositie vindt de opstelling van de coalitie onvoldoende. ,,Rechtsgeleerden maken gehakt van het recht op zelfverdediging" waar Turkije zich op beroept, zei Sadet Karabulut (SP). Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) zal het uitblijven van een veroordeling door de Turken worden gezien als een vorm van legitimering van de inval.

Onderbouwing

Het kabinet heeft Turkije al tevergeefs een paar keer gevraagd om goede onderbouwing van de inval. Ankara beroept zich op zelfverdediging. Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft op een NAVO-vergadering in Brussel donderdag de Turken nogmaals opgeroepen tot proportionaliteit en opereren binnen internationaal recht. De operatie in Afrin moet de strijd tegen terreurgroep IS niet in de weg zitten.

Turkije viel Afrin 20 januari binnen. De Turken beroepen zich daarbij op artikel 51 van het VN-Handvest dat gaat over zelfverdediging. De Turken bestoken in Afrin de Koerdische militie YPG die samen met de Amerikanen vecht tegen IS in Syrië.