Volledig scherm
Een truck van het Rode Kruis met een watertank rijdt door Kenia om mensen van water te voorzien. © ANP

Coalitie haalt hard uit naar ‘egoïstisch’ VVD-plan om ontwikkelingshulp te richten op anticonceptie

Coalitiepartijen CDA en D66 halen hard uit naar de plannen van de VVD om bij ontwikkelingssamenwerking voorrang te geven aan geboortebeperking. ,,Hoe minder ziel, hoe meer voor jezelf’’, vat Tweede Kamerlid Martijn van Helvert de voorstellen samen.

Om de ‘catastrofale’ groei van de Afrikaanse bevolking te remmen, zou VVD-Kamerlid Wybren van Haga graag zien dat geboortebeperking voortaan voorrang krijgt boven populairdere goede doelen als voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Anticonceptie levert volgens hem veel meer ‘rendement’ op. Liever nog zou hij meer aandacht zien voor vrijhandel, waar de Derde Wereld volgens hem nog het meest van profiteert.

Het CDA vindt dat egoïstisch. ‘Hoe minder ziel, hoe meer voor jezelf’, twittert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Ook D66 neemt grote afstand, laat een woordvoerder weten.

Voorlichting

D66 en VVD zitten weliswaar samen achter het plan om 10 miljoen euro extra uit te trekken voor anticonceptie in ontwikkelingslanden. Maar volgens D66-Kamerlid Achraf Bouali is de manier waarop Van Haga het voorstel uitlegt ‘onacceptabel’. Onderwijs en gezondheidszorg gaan niet ten koste van anticonceptie, benadrukt hij. ,,Zodat iedere vrouw zelf de keuze kan maken of ze anticonceptie wil gebruiken, weet hoe anticonceptie werkt en daar vervolgens aan kan komen.’’ Het geld moet vooral naar de bevolking in de Hoorn van Afrika en de Sahel.