Volledig scherm
Er komen meerdere projecten om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren, zoals een betere afstelling van verkeerslichten en automatische aanpassing van de voertuigsnelheid in drukke schooltijden © ANP XTRA

Coalitie investeert 10 miljoen om aantal verkeersdoden naar nul te krijgen

De regeringscoalitie maakt 10 miljoen euro vrij om het aantal verkeersslachtoffers op de weg terug te dringen. Het geld is de eerste stap in de torenhoge ambitie om in 2030 geen doden op de weg meer te hebben.

Vandaag praat de Tweede Kamer over verkeersprojecten. Daar komt VVD’er Remco Dijkstra met de wetswijziging, die voor de komende drie jaar de financiële basis is van een Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Dat plan zullen minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Verkeer) en tientallen belangenorganisaties in december presenteren. 

Het voornemen van Dijkstra heeft - na overleg - de steun van CDA, D66, ChristenUnie en ook oppositiepartij SGP. ,,Op deze manier kan er een belangrijke stap worden gezet naar de ambitie van nul verkeersdoden’’, aldus de initiatiefnemer vanuit de liberalen. 

In kaart brengen

De verkeersveiligheid in Nederland is verslechterd de afgelopen jaren. Gemiddeld komen elke dag twee mensen om in het verkeer. En jaarlijks raken ruim 20.000 anderen gewond. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid moet in kaart brengen wat de grootste problemen zijn en wat de effectiefste maatregelen zijn om de risico’s te verminderen.

Zo komt er onderzoek naar het gebruik van veiligheidsdata uit voertuigen voor waarschuwingen aan weggebruikers bij risicovolle situaties en de slimmere inzet van verlichting, afgestemd op het verkeer. Ook starten er projecten over verbetering van de verkeersveiligheid rond scholen. Bijvoorbeeld door de maximale snelheid van weggebruikers automatisch aan te passen wanneer het druk is rond de scholen.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Daarnaast moet het mogelijk worden om in een voertuig te zien dat er kwetsbare verkeersdeelnemers in de buurt zijn, zoals mensen met een scootmobiel. Ook betere dodehoekdetectie staat op het programma.  

In het algemeen wil Dijkstra dat de zak met geld gaat naar ondersteuning van overheden om onderzoek te doen naar en kennis te vergaren over meer veiligheid op rijkswegen, N-wegen en lokale wegen. Momenteel valt een vijfde van de verkeersdoden op provinciale wegen en ruim 60 procent op gemeentewegen. 

,,De maatschappelijke schade van verkeersongevallen bedraagt circa 14 miljard per jaar. De ellende van het leed van doden, ernstig en lichtgewonden is groot. Deze verkeerde trend van dodelijke slachtoffers moeten we keren. Ik denk dat we deze trend kúnnen keren. Vandaar dit breed gedragen voorstel’’, aldus de VVD-parlementariër. 

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’