Volledig scherm
© RV

Coalitie maakt vaart met extra geld Defensie

De coalitie maakt vaart met het beloofde extra geld voor Defensie. Het kabinet trekt volgend jaar 400 miljoen euro uit, vooral bedoeld ter ondersteuning van missies. Het bedrag komt bovenop de al geplande 8,4 miljard euro die in 2018 naar Defensie gaat.

De extra investeringen in personeel en materieel waren afgesproken door de vier regeringspartijen tijdens de formatie. Het kabinet wil de komende vier jaar in totaal 5 miljard euro meer in Defensie pompen.

Met de eerste injectie moeten knelpunten worden weggewerkt bij het vergaren van inlichtingen, bij de bevoorrading en de medische ondersteuning. ,,De wereld om ons heen vraagt om een sterke krijgsmacht'', aldus minister Ank Bijleveld van Defensie. Ze zegt geen tijd te willen verliezen. Het geld wordt meteen ingezet om missies beter te ondersteunen en langer vol te houden.

Aanvullingen

De nieuwe miljoenen volgend jaar zijn onder meer bedoeld voor beter transport, medische teams, het onschadelijk maken van bommen en om de munitievoorraden aan te vullen. Ook komt er een nieuw squadron mariniers om de commerciële scheepvaart tegen piraten te beschermen.

Verder wordt het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen uitgebreid bij luchtmacht, marine en marechaussee. De luchtmacht krijgt vier onbemande verkenningsvliegtuigen (Reapers) voor het vergaren van militaire informatie.