Volledig scherm
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media © ANP

Coalitie weigert knip te trekken voor publieke omroep

De publieke omroep hoeft er niet op te rekenen dat de teruglopende inkomsten uit STER-reclamespotjes worden gecompenseerd met belastinggeld. Regeringspartijen VVD, CDA en D66 zijn niet bereid geld bij te leggen.

Quote

Het zal geen verrassing zijn dat ik namens de VVD niet klaar sta met een zak met geld om dit op te plussen

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz

Mediaminister Arie Slob waarschuwde vorige week in een brief dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) tientallen miljoenen dreigt moeten bezuinigen. Als er niets verandert, is er in 2019 60 miljoen euro minder te besteden, aldus de ChristenUnie-bewindsman. De totale begroting van de NPO bedraagt ruim 800 miljoen euro. Voorzitter Shula Rijxman zei erop te vertrouwen dat de Kamer en het kabinet inzien dat de publieke omroep meer geld nodig heeft.

Maar daar hoeft de NPO dus niet op te rekenen. Ook commerciële bedrijven kampen met teruglopende reclame-inkomsten, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. ,,Het zal geen verrassing zijn dat ik namens de VVD niet klaar sta met een zak met geld om dit op te plussen.”

Maandag buigt de Tweede Kamer zich over de mediabegroting. CDA-Kamerlid Harry van der Molen zal daarin duidelijk maken ‘veel zorgen’ te hebben over de toekomst van de publieke omroep. Tegelijkertijd hoeft de NPO zich geen illusies te maken: ,,Op voorhand trek ik niet de portemonnee. Zoals zo vaak in de politiek is geld slechts een deel van de oplossing. De minister heeft een forse klus op zijn bordje”, stelt Van der Molen.

Hand ophouden

Onder de kabinetten-Rutte I en -Rutte II kreeg de NPO tientallen miljoenen aan bezuinigingen voor de kiezen. Toenmalig oppositiepartij D66 zorgde er uiteindelijk voor dat de korting werd verzacht, in ruil voor steun aan andere kabinetsplannen. Nu de eigen inkomsten van de publieke omroep teruglopen, moet de NPO eerst zelf kritisch naar de eigen uitgaven kijken en ‘niet de hand ophouden in Den Haag’ , betoogt D66-Kamerlid Joost Sneller. De beloning van presentatoren zou bijvoorbeeld tegen het licht kunnen worden gehouden, stelt hij.

De VVD onthoudt zich van dergelijke suggesties. Slob moet eerst maar eens met de omroepen om de tafel gaan zitten om een strategie te bepalen, stelt Kamerlid Yesilgöz. ,,De NPO moet zich focussen op haar kerntaken. Als je dat doet, kun je middelen vrijmaken.”

In het verleden drong de VVD veelvuldig aan op minder publieke zenders. In het regeerakkoord werd echter de status quo afgesproken: de NPO hoeft niet opnieuw te bezuinigen, maar krijgt er ook niks bij. De discussie over een net minder zal Yesilgöz komende maandag in ieder geval niet voeren. ,,Ik ga helemaal niks invullen. Dat mag de publieke omroep zelf doen.”