Volledig scherm
De oranje leeuwinnen. © ANP

Coalitie wil WK vrouwen naar Nederland halen

De regeringscoalitie wil dat Nederland het WK vrouwenvoetbal in 2027 gaat organiseren. Voetbalbond KNVB deelt de ambitie om onze Leeuwinnen op eigen bodem te laten stralen.  

Vandaag zal D66-Tweede Kamerlid Antje Diertens minister Bruno Bruins (Sport, VVD) tijdens een debat oproepen om met de KNVB in gesprek te gaan en te kijken wat hiervoor vanuit de overheid nodig is. Ze krijgt steun van regeringspartners VVD, CDA en ChristenUnie. 

Diertens: ,,Deze vrouwen verdienen de volle stadions en media-aandacht. Ze zijn echt benaderbare rolmodellen voor meiden die sporten of die willen sporten. Wat is er dan mooier dan het organiseren van het grootste vrouwenvoetbalevenement in de wereld?’’

Quote

Deze vrouwen verdienen de volle stadions en me­dia-aan­dacht

Antje Diertens, D66-Kamerlid

Aanvankelijk dacht Nederland geen serieuze kans te maken op de organisatie van het evenement omdat de Verenigde Staten er ook op aasden, maar afgelopen juni werd duidelijk dat Amerika, Canada en Mexico al zijn geselecteerd om samen het WK voor mannen te houden in 2026.     

Het is zeer ongewoon dat zulke grote toernooien op rij in hetzelfde gebied worden gehouden, dus ligt de weg voor Nederland nu open. De KNVB laat weten de ambitie te delen om het WK vrouwenvoetbal in 2027 naar ons land te halen. 

,,Aan WEURO 2017 hebben we kunnen zien wat de impact van zo’n toernooi kan zijn, zowel voor de topsport als de breedtesport. De belangstelling voor de Oranje Leeuwinnen is enorm, dat bleek vorige week nog maar een keer bij de plaatsing voor het WK 2019.’’ 

KNVB

Ook voor supporters zou het ‘fantastisch’ zijn als ons land het WK voor vrouwen 2027 binnensleept, benadrukt de KNVB. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder, de recente kwalificatiewedstrijden waren steeds in een mum van tijd uitverkocht.  

Het zal trouwens nog wel een paar jaar duren voordat de FIFA de knoop doorhakt; naar verwachting niet eerder dan in 2023. Nederland moet dan wel met een bidbook komen, een plan met financiële onderbouwing.

Sportminister Bruins gunt het alle sportliefhebbers in ons land, ‘waaronder ikzelf’, dat de Oranje Leeuwinnen ook een WK spelen op eigen bodem. ,,Als de KNVB de handschoen oppakt en hiervoor wil gaan, kijk ik uiteraard graag mee hoe ik dit kan ondersteunen.’’    

Kijk hier naar de reacties op de plaatsing voor het WK:

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins (VVD): ,,Als de KNVB de handschoen oppakt en hiervoor wil gaan, kijk ik uiteraard graag mee hoe ik dit kan ondersteunen.’’ © ANP