Coalitieakkoord regelt miljarden extra voor Defensie, maar Navo-norm nog niet in zicht
FormatieDe krijgsmacht krijgt er jaarlijks zo’n 3 miljard euro bij en het leenstelsel verdwijnt. Ook wordt de kinderopvang fors goedkoper, en wordt rekeningrijden na jaren gesteggel alsnog ingevoerd. De plannen én ploeg van Rutte IV krijgen vorm.
Dat melden Haagse bronnen rond de formatieonderhandelingen. De coalitie presenteert het akkoord woensdag. Morgen worden de laatste financiële losse eindjes afgewerkt en buigen fracties zich over het document.
Met de extra miljarden voor Defensie, zegt een ingewijde, is ‘de noodkreet gehoord’ die de krijgsmacht eerder slaakte. Toch voldoet de forse zak geld niet aan de minimumeis van 4 miljard die generaals en andere kopstukken eerder neerlegden. Dat bedrag was nodig om alle achterstanden weg te werken en de uitgaven gelijk te trekken met het EU-gemiddelde. Om de Navo-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product te halen, zou zelfs zeker 5 miljard nodig zijn.
Mogelijk komt er ook nog een eenmalig extraatje voor de strijdkrachten, bedoeld voor het wegwerken van achterstanden, al is dat nog onzeker. Defensie kreeg er in september bij de begroting van 2022 al 300 miljoen euro extra bij om onderhoudsachterstanden weg te werken.
Wensen en eisen
Met de miljarden-injectie voor Defensie, het schrappen van het leenstelsel en het goedkoper maken van kinderopvang komt de nieuwe coalitie vooral tegemoet aan langlopende wensen en eisen in de politiek en het land. Verder dichten VVD, D66, CDA en ChristenUnie ook de loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega's op het voortgezet onderwijs.
Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd, maar inmiddels wil een flinke meerderheid van de Kamer ervan af. Vanaf collegejaar 2024/2025 kan er een basisbeurs terugkeren. Eerder afscheid nemen is onmogelijk, melden betrokkenen.
Het kabinet-Rutte IV krijgt ondertussen steeds meer vorm. Niet alleen over de inhoud komt nieuws naar buiten, ook over de bewindspersonen wordt meer duidelijk. Zo zal het CDA in de huidige verdeling niet meer de minister van Volksgezondheid leveren, waardoor Hugo de Jonge afscheid neemt van dat departement. Dat betekent overigens niet dat De Jonge helemaal verdwijnt; mogelijk komt hij nog op een ander ministerie terecht.
Van Engelshoven keert niet terug
Ook huidige D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven komt niet meer terug in Rutte IV. Zij ‘wil niet meer’, zeggen Haagse bronnen. Een terugkeer van partijgenoot Kajsa Ollongren is evenmin zeker. Ollongren, die nu nog vicepremier is, wil niet meer zo’n zware post. Komend weekend zouden binnen de partijen knopen worden doorgehakt over de verdeling van kabinetsposten.
De onderhandelingen tussen de vier partijen, die met elkaar al in Rutte III zitten, zijn vanavond afgerond.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ministers proberen op afstand de geest weer in de fles te krijgen: ‘Er is heel veel overleg’
Terwijl boeren barbecueën op de snelweg, probeert de ene na de andere minister de geest weer in de fles te krijgen. Vooral van afstand dan, want Den Haag is massaal met reces. Al belt Rutte gewoon door. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
D66 vernieuwt ministersploeg: Van Engelshoven keert niet terug, Ollongren onzeker
Ingrid van Engelshoven keert niet terug in kabinet-Rutte IV. De huidige demissionair minister van Onderwijs ‘wil niet meer', zeggen Haagse bronnen. Ook een terugkeer van vicepremier Kajsa Ollongren is onzeker. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
130
Meerderheid middeninkomens heeft geldzorgen: vooral betalen boodschappen problematisch
De zorgen over het kunnen betalen van de rekeningen zijn groter dan ooit. Lagere inkomens hebben maandelijks vaak honderden euro’s overheidssteun nodig om rond te komen. Maar inmiddels heeft ook de meerderheid van de middeninkomens flinke geldzorgen.
-
video
Woensdag regeerakkoord, dit weten we al: leenstelsel verdwijnt, De Jonge niet door op Volksgezondheid
Het leenstelsel gaat de prullenbak in, rekeningrijden wordt na decennia gesteggel toch ingevoerd, en de kinderopvang wordt fors goedkoper en zelfs gratis voor mensen met een laag inkomen. Hugo de Jonge keert niet terug als minister van Volksgezondheid. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Raad van State draait besluit staatssecretaris Asielzaken terug
Het besluit van de voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, om vier kinderen en hun familie geen verblijfsvergunning te geven, is door de Raad van State vernietigd. De beslissing heeft te grote gevolgen voor de betreffende kinderen. De staatssecretaris moet de aanvragen opnieuw bekijken.