Coalitiedeal: álle ouders krijgen kinderbijslag
Ouders met studerende kinderen onder de 18 jaar krijgen vanaf komend jaar alsnog recht op kinderbijslag en het kindgebonden budget. Dat zijn de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen overeengekomen.
Voor 16- en 17-jarigen die naar een hbo-instelling of de universiteit gaan vervalt op dit moment het recht op kinderbijslag. Hetzelfde geldt voor mbo-studenten die nog geen 18 zijn en een stagevergoeding ontvangen of met een bijbaantje te veel verdienen.
In totaal gaat het om circa 38.000 kinderen voor wie ouders straks toch ruim 1250 euro per jaar per kind aan kinderbijslag zullen krijgen. Voor gezinnen met een lager inkomen komt daar nog een bedrag bovenop via het kindgebonden budget, dat inkomensafhankelijk is. Deze toeslag bedraagt maximaal 97,17 euro per maand voor één kind en hangt behalve van de hoogte van het inkomen ook af van de gezinssamenstelling.
Kromme situatie
De 54 miljoen euro die de maatregel kost, willen de coalitiepartijen betalen door de kinderbijslagbedragen komend jaar niet te laten stijgen. Ouders krijgen daardoor volgend jaar net als in 2019 maximaal 316,41 euro per kind per kwartaal overgemaakt. Zonder ingrijpen was dit 320,41 euro geweest.
Volgens VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan wordt door de maatregel een ‘kromme situatie’ rechtgezet die is ontstaan door de invoering van het leenstelsel in 2015. Tot die tijd werd het verlies van de kinderbijslag opgevangen door de basisbeurs aan de studenten zelf, die toen nog een gift was. Sinds de afschaffing van de basisbeurs moeten studenten voor hun studiefinanciering echter een lening afsluiten.
Zuur
,,Dat ouders hun kinderbijslag verloren terwijl hun minderjarige kinderen geen beurs meer kregen, is heel lastig uit te leggen”, zegt Nijkerken-De Haan, die in de afgelopen jaren vele mails kreeg van ouders die in de financiële problemen zeiden te zijn gekomen door het verlies van de kinderbijslag. ,,Bovendien is het natuurlijk heel zuur dat ouders moeten inleveren als hun 16- of 17-jarige een centje bijverdient.” Zij spreekt van een ‘heel naar ding’.
Tekst loopt door onder de foto
Volgens het VVD-Kamerlid was het lastig om het bedrag van 54 miljoen te vinden. ,,Dat tover je niet zomaar even ergens vandaan. Daarom heeft het ook even geduurd voor we een oplossing hebben gevonden die structureel ofwel niet eenmalig is.” Ouders die de kinderbijslag voor hun studerende kinderen de afgelopen jaren zijn misgelopen, worden overigens niet gecompenseerd.
Straf
De vier regeringspartijen vinden het te billijken dat alle ouders meebetalen aan de maatregel. ,,We willen dat ook kinderen onder de 18 kunnen studeren, daarom is het belangrijk dat we hun ouders er niet langer financieel op achteruit laten gaan. Dat voelde als een onrechtvaardige straf op jong studeren”, aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.
CDA en ChristenUnie leggen vooral de link met de afschaffing van de basisbeurs, waar zij destijds tegen stemden. ,,De kinderbijslag vervalt, terwijl van deze groep de studiefinanciering ook al is afgepakt. Die onrechtvaardigheid is ons een doorn in het oog en dus ben ik blij dat we deze fout kunnen rechtzetten”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. CDA’er René Peters sluit zich daarbij aan: ,,Gezinnen moeten juist gefaciliteerd worden om kinderen zich te laten ontwikkelen.”
Komt de basisbeurs weer terug? Een ruime Kamermeerderheid wil het leenstelsel voor studenten op korte termijn aanpassen. Bekijk de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
47
Kabinet stelt besluit opening Lelystad Airport met twee jaar uit
Het kabinet stelt het besluit om Lelystad Airport voor passagiersvluchten te openen uit tot 2024, bevestigen ingewijden tegen deze site. Morgen bepaalt de ministerraad definitief of de besluitvorming nog eens met jaren op zich laat wachten. Eerder kondigde het kabinet aan om nog dit jaar een knoop door te hakken. -
Volt wil geen extra gas importeren: ‘Dan maar geen komkommers in de winter’
De partij Volt wil dat het kabinet stopt met het importeren van extra vloeibaar gas uit het buitenland en het weer harder laten draaien van de kolencentrales. In plaats daarvan moet Nederland per direct fors minder energie verbruiken. Ook als dat ten koste gaat van de industrie en de tuinders. -
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme? -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Gezin wil einde aan ‘onrechtvaardige’ kinderbijslag: Jurian wél, tweelingbroer Jarno niet
Vader Herman Dekker uit Harderwijk heeft een tweeling: Jurian en Jarno, 17 jaar. Voor zijn Jurian krijgt hij kinderbijslag, voor Jarno krijgt hij niets. Onrechtvaardig, vindt Dekker, die erover aan de bel trok bij landelijke politieke partijen. ,,Het is een fout in het systeem.’’ -
Basisbeurs terug?
Minister wil leenstelsel aanpassen, als blijkt dat studieleningen belemmering zijn
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gaat het leenstelsel doorlichten. Als daaruit blijkt dat de studieleningen voor sommige studenten een belemmering zijn, wil ze het leenstelsel aanpassen.