Een tentenkamp voor vluchtelingen in Khazir in Noord-Irak.
Volledig scherm
Een tentenkamp voor vluchtelingen in Khazir in Noord-Irak. © EPA

Coalitiepartij CU wil einde aan uitzetten jezidi's

Regeringspartij ChristenUnie wil dat er een einde komt aan het terugsturen van Yezidi's naar Irak. ,,Als vluchtelingenorganisaties zeggen dat het te onveilig is en er geen vestigingsalternatief is, moet Nederland het niet doen”, aldus Joël Voordewind.

Ook de PvdA en GroenLinks willen opheldering van het kabinet, aldus de NOS. 

Dagblad Trouw meldde vanmorgen dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Yezidi’s - een kleine etnische minderheid met een eigen geloof - terugstuurt naar tentenkampen in de Koerdische Autonome Regio (KAR) in het noorden van Irak. Ze vluchtten daar naartoe toen hun woongebied werd veroverd door terreurgroep Islamitische Staat. 

De krant baseerde zich op informatie van verschillende asieladvocaten met Yezidi-cliënten. Bij alle bij de advocaten bekende vluchtelingen gaat het om minderjarigen met familie in een kamp. Volgens de asieladvocaten is het nieuw dat yezidi’s die in Nederland asiel aanvragen terug moeten naar het vluchtelingenkamp waar ze vandaan komen. 

Onverantwoord

Ook Vluchtelingenwerk Nederland heeft volgens de krant het idee dat er sprake is van nieuw beleid. De mensenrechtenorganisatie vindt het niet verantwoord mensen terug te sturen naar de KAR, omdat niet duidelijk is of ze nog worden toegelaten tot het gebied en omdat de Koerden het aantal vluchtelingen in de regio niet meer aankunnen.

 Vluchtelingenorganisatie UNHCR liet in de krant weten het niet verantwoord te vinden om de Yezidi’s terug te sturen. Stichting Vluchteling reageerde ontzet op het nieuws. 

Directeur Tineke Ceelen verklaarde in januari tegenover deze site dat tienduizenden Yezidi's bijna vijf jaar na de verovering door IS nog steeds in vluchtelingenkampen wonen. ,,Velen willen niet terug, ze voelen zich nog niet veilig”, zei Ceelen toen na een bezoek aan het gebied.

Genocide

Toen terreurbeweging IS in 2014 grote delen van Irak veroverde, werd ook de noordwestelijke regio Sinjar onder de voet gelopen. Daar woonden de Yezidi. IS-terroristen vermoorden vijfduizend Yezidi-mannen en kidnapten duizenden meisjes en vrouwen, die ze tot (seks)slavinnen maakten. Zo’n tweehonderdduizend andere Yezidi’s sloegen op de vlucht, een deel van hen kwam vast te zitten in de bergen en konden er pas weg nadat Koerdische strijders geholpen door Amerikaanse bombardementen een corridor vrij maakten. Ze kwamen uiteindelijk in opvangkampen terecht. De VN benoemde de aanval op de Yezidi’s als genocide.

Yezidi Nadia Murad Bansee Taha overleefde haar gevangenschap bij IS en werd in 2016 door het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) benoemd tot Goodwill-ambassadeur voor de waardigheid van overlevenden van mensenhandel. Het was de eerste keer dat een overlevende van wreedheden deze eer te beurt viel.
Volledig scherm
Yezidi Nadia Murad Bansee Taha overleefde haar gevangenschap bij IS en werd in 2016 door het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) benoemd tot Goodwill-ambassadeur voor de waardigheid van overlevenden van mensenhandel. Het was de eerste keer dat een overlevende van wreedheden deze eer te beurt viel. © EPA