Volledig scherm
Coalitiepartners Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66). © ANP

Coalitiepartners blussen brandje over 'voltooid leven'

De coalitie heeft vandaag tijdens het wekelijkse beraad op het ministerie van Volksgezondheid gesproken over de kwestie 'voltooid leven'. Tijdens dat overleg hebben alle partijen bevestigd dat er deze periode niets gebeurt op dit gevoelige medisch-ethische dossier.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zei vanmorgen in NRC te willen dat het kabinet haast maakt met een onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven, zodat zij spoedig haar initiatiefwet daarover kan indienen. Dijkstra hoopt binnen anderhalf jaar resultaat te zien van het onderzoek.

De ChristenUnie en ook het CDA zijn principieel tegen het plan om mensen op leeftijd te helpen bij zelfdoding als zij klaar zijn met hun leven. Volgens een ingewijde bij de coalitie zijn daarover ook afspraken gemaakt toen het regeerakkoord werd gesloten. ,,Die zijn glashelder: voltooid leven is de komende drieënhalf jaar (de zittingsperiode van Rutte III) begraven."

Expres geen deadline

Quote

Voltooid leven is de komende drieënhalf jaar (de zittingspe­ri­o­de van Rutte III) begraven.

Bron rondom de coalitie

In het regeerakkoord staat wel dat er een onderzoek gestart zal worden naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen die een wens hebben die niet onder onze euthanasiewet valt. Volgens een andere bron is expres niet afgesproken wanneer de uitslag van dat onderzoek er moet liggen.

Dijkstra zei eerder al tegen deze krant dat zo'n onderzoek, waarop zij haar initiatiefwet zal aanscherpen, niet jaren hoeft te duren. Vandaag specificeerde zij haar deadline: anderhalf jaar is genoeg. De teller gaat lopen zodra de onderzoeksopzet bekend is. Daarover zal minister De Jonge (Volksgezondheid) de komende maanden meer meedelen.

Segers zei vanmorgen al bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland geen haast te willen maken met het onderzoek dat in de pijplijn zit. Hij wil dat er zorgvuldig naar de kwestie wordt gekeken. ,,Er is ook veel weerstand tegen het plan”, aldus Segers. ,,Artsen, psychiaters en psychologen. Die hebben allemaal gezegd: ‘dit moeten we niet doen’. Luister ook naar de tegenstanders.”

Initiatief aan de Kamer

De uitvoering van een manifest over waardig ouder worden en dit onderzoek, dat zijn de afspraken die de ChristenUnie volgens Segers kan 'dragen'.  Volgens Pia Dijkstra betekent de belofte van een onderzoek niet dat alles wordt stilgelegd, laat ze weten. ,,Het initiatief is nog steeds aan de Kamer, waar ik een voorstel wil doen." Ook Dijkstra bevestigt echter dat geen afspraken zijn gemaakt over de termijn waarop het onderzoek af dient te zijn.

Waarom heeft zij dan die anderhalf jaar genoemd? ,,Politieke profilering richting de eigen achterban", zegt een betrokkene daarover glimlachend.

Volledig scherm
Kamerlid Pia Dijkstra (D66) © anp