Volledig scherm
Minister Ingrid van Engelshoven (OCW, Emancipatie) © ANP

Coalitiepartners: Heeft D66-minister niets beters te doen dan praten over speelgoed?

D66-minister Van Engelshoven moet zich niet bezig houden met het speelgoed in de winkels, vinden coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. Partijen vragen zich hardop af of de bewindsvrouw op Onderwijs niets beters te doen heeft.

De minister, die emancipatie in haar portefeuille heeft, riep speelgoedfabrikanten op om rolbevestigend speelgoed in hun collectie ‘onder de loep te nemen’. Ook voert Van Engelshoven een discussie over stereotypering met uitgevers van schoolboeken. Ze deed haar oproep nadat in Frankrijk maatregelen zijn genomen om typisch jongens- en meisjesspeelgoed in de ban te doen. 

VVD-Kamerlid Zohair El Yassini is niet te spreken over het pleidooi van de D66-bewindsvrouw. ,,De minister is niet aangenomen om speelgoed te becommentariëren. Het verbaast me dat ze überhaupt tijd heeft voor dit soort hobby’s. Op onderwijsgebied ligt er nog genoeg werk, lijkt me zo. Laat Van Engelshoven eerst maar eens gaan zorgen dat meer meiden kiezen voor techniek.”

Geen prioriteit

Quote

Kinderen en ouders zoeken zelf uit met welk speelgoed ze willen spelen. Dat hoeft de overheid niet te regelen

CDA-Kamerlid Lenny Geluk

Een vergelijkbaar geluid klinkt vanuit het CDA. Kamerlid Lenny Geluk zegt: ,,Kinderen en ouders zoeken zelf uit met welk speelgoed ze willen spelen. Dat hoeft de overheid niet te regelen. Dit is geen prioriteit voor een minister!”

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber constateert dat de minister ‘lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen’ als ze zegt dat zij vastzitten in een parttimebaan, omdat ze vroeger met een pop speelden.

Dik-Faber: ,,Ze zou er wel wat meer op mogen vertrouwen dat als meisjes met een zwaard willen spelen of jongens met een pop, ze dat gewoon kunnen doen. Dat kinderen hun eigen speelgoed kunnen kiezen en ouders hun eigen keuzes kunnen maken tussen werken en zorgen voor een gezin. Daar is de bemoeienis van de minister echt niet voor nodig.”

Steun uit eigen gelederen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp - die van dezelfde partij is als Van Engelshoven - steunt het pleidooi van de bewindsvrouw wél, al ziet ze dwang niet als optie. Bergkamp constateert dat de minister al eerder heeft aangegeven dat ze, om de emancipatie te bevorderen, stereotypering wil aanpakken. ,,Dat kinderen niet in een mal worden geduwd, maar zelf kunnen kiezen wat bij hen past. Uiteindelijk is het aan ouders en kinderen. Bewustwording bij fabrikanten en uitgevers helpt daarbij. Geen verplichting, maar bewustwording.”

Van Engelshoven laat in reactie weten dat alle ophef overbodig is. ‘Geen paniek! Ik kom geen pop of auto afpakken’, aldus de minister, die uitlegt slechts gereageerd te hebben op het Franse plan en het ‘mooi’ zou vinden ‘als we stereotypering in Nederland ook weten te doorbreken'. 

Barbie brengt genderneutrale poppen op de markt: