Commissie Remkes: ‘stikstofprobleem komt na corona keihard terug’
VIDEODe door het kabinet aangekondigde maatregelen om de stikstofuitstoot te reduceren, zijn lang niet ambitieus genoeg. Vraag is ook of ze juridisch standhouden, stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek in zijn eindrapport. Strenge stikstofafspraken per provincie zijn nodig en moeten ook in de wet worden vastgelegd.
Ruim een jaar nadat de Raad van State rigoureus een streep zette door de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) presenteerde het Adviescollege Stikstofproblematiek vanmiddag voorstellen om de stikstofcrisis definitief op te lossen. Die zijn hard nodig, want de onlangs door het kabinet bekendgemaakte stikstofplannen zijn veel te vrijblijvend, stelt voorzitter Johan Remkes. ,,De belangrijkste problemen blijven daardoor onopgelost.”
Hoewel het kabinet de aanpak van de stikstofcrisis volgens het Adviescollege absoluut serieus neemt, is de reductie van de stikstofuitstoot van 26 procent in 2030 die minister Schouten (Landbouw) voorstelt volgens Remkes te laag. Hij pleit voor ‘een resultaatsverplichting, geen inspanningsverbintenis’.
Het risico blijft daardoor bestaan dat de nieuwe plannen juridisch niet houdbaar blijken, zegt het Adviescollege. Remkes ziet overeenkomsten tussen de nieuwe kabinetsplannen en de gewraakte PAS. ,,Het kabinet blijft ruimte zoeken in de huidige regelgeving om zo spoedig mogelijk toestemming (voor meer uitstoot) te verlenen.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Strenge meetbare doelen’
Alleen met strenge(re) afspraken kan het stikstofprobleem definitief worden opgelost, meent het Adviescollege Stikstofproblematiek. Die moeten bovendien duidelijk in de wet worden vastgelegd. Allereerst dient de stikstofuitstoot in 2030 te halveren ten opzichte van vorig jaar.
Dat betekent dat de agrarische sector de stikstofuitstoot nog veel verder zal moeten terugdringen dan het kabinet nu voor ogen staat. Met alleen maar vrijwillige regelingen lukt dat niet, benadrukt hij. ,,Soms is het nodig om gericht bedrijven uit te kopen die in de buurt van natuurgebieden voor de meeste uitstoot zorgen.”
Daar staat tegenover de commissie de regelgeving voor boeren wil vereenvoudigen. ,,Ze moeten nu wel aan heel veel regelgeving voldoen en ik begrijp de ergernis daarover”, aldus Remkes. Hij pleit daarom voor een ‘afrekenbare stoffenbalans’: een soort algehele boekhouding over wat er aan bijvoorbeeld voer en mest in een boerenbedrijf omgaat, en wat er aan ammoniak wordt uitgestoten. Die moet veel bestaande administratieve rompslomp vervangen.
Tekst gaat verder na de foto
Coronacrisis
Al met al kan de uitstoot slechts met duidelijke, in de wet vastgelegde maatregelen omlaag. ,,Alleen met voldoende juridische borging kan geloofwaardig uitvoering worden gegeven aan de PAS-uitspraak van de Raad van State”, stelt Remkes.
Het eindadvies is al het vierde rapport waarmee het Adviescollege Stikstofproblematiek komt. Vorig jaar september adviseerde Remkes al de maximumsnelheid op Nederlandse wegen te verlagen, iets wat daarna ook gebeurde. Drie maanden later volgde een advies voor de landbouw (Beweiden en bemesten), terwijl de commissie in januari stelde dat ook het vliegverkeer veel duurzamer moet worden.
Als de economie straks weer op gang komt, is het van belang dat stikstof de ontwikkelingen niet onnodig hindert
Remkes bestrijdt de veel gehoorde suggestie dat de coronacrisis het stikstofprobleem afgelopen maanden als het ware vanzelf heeft opgelost. ,,De abrupte afname van emissies van stikstofoxiden is naar verwachting tijdelijk en de ammoniakemissies van de landbouw zijn afgelopen maanden niet afgenomen. Als de economie straks weer op gang komt, is het van belang dat stikstof de ontwikkelingen niet onnodig hindert.”
Het Adviescollege Stikstofproblematiek wil goed laten monitoren of de uitstoot inderdaad omlaag gaat. Blijkt over tien jaar dat dit niet hard genoeg gaat, dan zijn meer maatregelen nodig. Remkes: ,,ik lees in de plannen van het kabinet te vaak het woordt ‘streven'. Terwijl de Raad van State wel duidelijk heeft gemaakt dat dat onvoldoende is.”
Bekijk hier onze video's over de stikstofproblematiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
145
PvdA: minimumloon naar 14 euro in ruil voor steun begroting
Als het kabinet voor de begroting steun wil van de PvdA in de Eerste Kamer zal er iets aan de ongelijkheid in Nederland moeten worden gedaan. De kersverse PvdA-leider Attje Kuiken zei bij WNL op Zondag dat ze zal aandringen op een hoger minimumloon van 14 euro en het aanpakken van schijnconstructies, zodat meer mensen een vast contract kunnen krijgen. -
PREMIUMmet video's73
Landelijk lachgasverbod vertraagd, artsen luiden noodklok: ‘We zien twintigers met hartinfarcten’
Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is opnieuw vertraagd en kan nu op zijn vroegst 1 januari 2023 ingaan. Artsen en verslavingsexperts manen het kabinet en Tweede Kamer om haast te maken. Het kabinet roept gemeenten alvast op een lokaal verbod in te stellen. -
Schouten: In 2030 moet stikstofprobleem voor de helft zijn opgelost
Minister Schouten van Landbouw wil dat in 2030 nog maar maximaal de helft van alle natuur in Nederland met een stikstofprobleem kampt. Daarvoor tast het kabinet diep in de buidel: de komende tien jaar gaat 5 miljard euro naar onder meer natuurherstel en uitkoopregelingen voor boeren.
-
Kabinet trekt vijf miljard euro uit om stikstofcrisis aan te pakken
De komende tien jaar trekt het kabinet vijf miljard euro extra uit om de stikstofcrisis aan te pakken. Drie miljard euro is voor natuurherstel, zo’n twee miljard euro gaat naar regelingen om onder meer boeren uit te kopen en boerenbedrijven te verduurzamen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.