Volledig scherm
Een vrijwilliger gaat langs de deuren voor het goede doel © ANP XTRA

Contante gift niet langer aftrekbaar

Het fiscaal vriendelijk schenken aan goede doelen gaat op de schop. Contante giften via bijvoorbeeld de collectebus zijn als het aan het kabinet ligt binnenkort niet langer aftrekbaar. Het is voor de Belastingdienst namelijk moeilijk te controleren of die gift wel is gedaan, schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) aan de Tweede Kamer.

Daarnaast kunnen belastingplichtigen straks alleen nog aftrek krijgen als het goede doel dat is gespekt voorkomt in het ‘slimme invulscherm’ dat de Belastingdienst in het aangifteprogramma zal opnemen. Staat het goede doel niet (meer) in deze lijst, dan is er geen recht op aftrek. Zo wordt het voor Nederlanders makkelijker om te zien of hun gift in aanmerking komt voor belastingaftrek en wordt de controle door de fiscus tegelijkertijd eenvoudiger.

Nu nog mogen belastingplichtigen in een vrij invulveld de naam van het goede doel opschrijven. Dit gebeurt niet altijd correct en werkt bovendien fraude in de hand. Nederland telt ruim 40.000 organisaties die worden erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Alleen aan clubs met een dergelijke ANBI-status mag fiscaal vriendelijk worden geschonken. Naast ideële organisaties gaat het onder meer ook om sportclubs en kerken.

Foutgevoelig

Staatssecretaris Snel benadrukt dat de giftenaftrek van grote betekenis is voor goede doelen in Nederland en daarom wil behouden. Wel is uit evaluaties gebleken dat verbetering van de aftrek ‘wenselijk en nodig’ is, aldus de staatssecretaris: ,,Zo is de giftenaftrek voor de burger complex en foutgevoelig. Dit kan een negatief effect hebben op zijn bereidheid om te geven.”