Corona-noodwet flink aangepast na kritiek
De bekritiseerde corona-noodwet wordt flink aangepast, na koortsachtig overleg achter de schermen tussen coalitiepartijen. De corona-app is geen onderdeel meer van de wet, ook de handhaving in woningen van burgers wordt eruit gesloopt.
Delen per e-mail
Haagse bronnen stellen dat er een ‘uitgeklede’ wet overblijft. Het kabinet dreigde namelijk steun voor de wet te verliezen van een meerderheid in de Tweede Kamer, dus zijn er flinke concessies gedaan.
Het kabinet heeft de wet opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer, maar lag sinds de aankondiging ervan direct onder vuur van diezelfde Kamer. Het voorstel zou de overheid te veel rechten toekennen. Adviesorganen als de Raad van State uitten eveneens forse kritiek, net als privacywaakhonden.
Voordeur
De meest gevoelige punten waren de corona-app en handhaving ‘achter de voordeur’ bij burgers. De app, die overigens strikt vrijwillig in de conceptwet genoemd stond, wordt nu helemaal uit de wet gehaald. ,,Dit wekte alleen maar de suggestie dat deze verplicht zou kunnen worden, hoewel juist expliciet in de wet stond dat dit niet zo is’’, aldus een ingewijde. Voor de app, die waarschuwt als een gebruiker in de buurt is geweest van een besmet persoon, wordt een aparte wet geschreven.
Daarnaast was er veel kritiek op het plan om via deze wet te regelen dat de politie kan ingrijpen in woningen van burgers. Het kabinet schreef dat ‘binnentreden’ van een woning ‘noodzaak’ kan zijn. Als de ‘gedragingen’ in een huis vrees geven voor ‘onmiddellijke verspreiding van Covid-19’, zou de politie mogen ingrijpen. Ook die alinea’s worden geschrapt.
Burgemeesters hebben de afgelopen maanden overigens wel in noodgevallen ingegrepen in woningen, bijvoorbeeld bij ‘coronafeestjes’. Dat deden zij op basis van de gemeentewet, maar er was nu juist discussie of die wel het recht op ingrijpen gaf. De wet zou aan die discussie een einde maken door handhaving achter de voordeur altijd mogelijk te maken, maar dat ging criticasters te ver. Zo zou namelijk in theorie ook kunnen worden binnengevallen bij een theekransje met mensen in een krappe woonkamer.
Pandemie
Het origineel was gewoon een gedrocht
De Tweede Kamer vroeg om de noodwet, omdat nu alle coronamaatregelen nog per noodverordening zijn geregeld. De minister legt die met de burgemeesters op. Pas achteraf kan de Tweede Kamer of een gemeenteraad kritiek leveren. Nu de coronapandemie langer duurt dan verwacht, wil de Kamer dat de maatregelen beter wettelijk verankerd worden. Dan kan ook iedere keer vóórdat deze in gaat, gestemd worden of dat wel nodig is. Dat principe blijft overeind in de aangepaste wet, met uitzonderingen voor als er bij acute uitbraak moet worden ingegrepen.
Ook gaat de wet niet voor een jaar gelden als deze is aangenomen. Er wordt nog onderhandeld hoe lang dat wel moet zijn, maar er wordt zelfs gesproken over twee maanden. Wel kan deze hierna verlengd worden, zo vaak als de Tweede Kamer daarmee instemt.
,,Er is flink wat aan verspijkerd,’’ zegt een ingewijde. ,,De eerste versie deugde van geen kant, dus het is goed dat er nu veel is aangepast, want we hebben ook heel veel kritiek over onszelf afgeroepen. Het origineel was gewoon een gedrocht.”
Waarschijnlijk wordt het wetsvoorstel vrijdag gepresenteerd. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer nog wel instemmen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte en andere kabinetsleden niet strafrechtelijk vervolgd vanwege toeslagenaffaire
De regering zal geen opdracht geven om premier Mark Rutte en andere politieke kopstukken strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol in de toeslagenaffaire. Dat heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zojuist geschreven aan de Tweede Kamer. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
video
De Jonge: Het is een misverstand dat noodwet het kabinet meer macht geeft
Het is een ‘misverstand’ dat de zogenoemde corona-noodwet het kabinet meer bevoegdheden gaat geven. Dat heeft vicepremier Hugo de Jonge gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers.
-
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand wil af van Ouwehands Dierenpark: ‘Alleen voor vermaak van de mens’
Dierentuinen als die in Arnhem en Rhenen verdwijnen. Boeren maken, al dan niet onder dwang, plaats voor extra natuur en huizen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat ons land er straks compleet anders uitzien, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand tegen De Gelderlander. -
Live in gesprek met lijsttrekkers Eerdmans (JA21) en Baudet (FVD): stel nu je vraag
Morgen komt Joost Eerdmans (JA21) langs in onze verkiezingsstudio in Rotterdam. Van 16.00 tot 17.00 uur gaat hij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Stel nu je vraag en doe morgen mee via onze interactieve livestream. -
Opinie
Afstand tot politiek nóg groter door de noodwet
Het kabinet wil met de tijdelijke noodwet, die op 1 juli zou moeten ingaan, wettelijke basis geven aan de coronamaatregelen van de afgelopen tijd. Maar besturen per decreet past niet in Nederland, stelt Henk Krol.