Coronamaatregelen duren zeker nog tot in december
VIDEODe huidige coronamaatregelen duren nog ‘zeker’ voort tot in december, wel is het te vroeg voor een totale lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een verklaring aan de pers, samen met minister Hugo de Jonge (Zorg).
De twee lieten weten dat de huidige maatregelen ‘wellicht zelfs tot in het nieuwe jaar’ gaan voortduren. Ook de sinterklaasviering zal ‘in kleine kring’ moeten worden gedaan, zei de premier. Het is evenwel ‘te vroeg’ om te kunnen concluderen of het huidige maatregelenpakket onvoldoende zou kunnen zijn, aldus Rutte.
Rutte: ,,We hebben twee weken geleden een grote hamer uit de gereedschapskist gehaald. Twee weken daarna zouden we de thermometer erin steken om te kijken hoe het gaat, want het effect is pas na een week of twee echt te zien in de cijfers. En het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Het is te vroeg om nu harder op de rem te trappen.”
De premier zei komende dinsdag wel weer een ‘echte persconferentie’ te willen geven, waarbij de balans wordt opgemaakt.
Huiverig
Toch is hij huiverig voor een ‘echte lockdown’. ,,We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is de evenwichtsbalk waar we op staan. Alle scenario’s liggen op tafel. Een lockdown ook, maar dat is wel een schrikbeeld.’’
Volgens de premier wil hij er niet aan tot een lockdown over te gaan met het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet'. ,,We hebben ook oog te houden voor maatschappelijke gevolgen. Vereenzaming bij studenten en ouderen, de economie, banen bij bedrijven.”
Hij riep opnieuw op aan iedereen om de regels te blijven naleven. ,,De cijfers blijven te hoog en moeten naar beneden. We blijven nauwkeurig volgen wat er in de teststraten gebeurt, en in de ziekenhuizen.”
Minister De Jonge zei wel dat hij hoopvol is: ,,We verwachten dat we de bocht hebben genomen, maar we moeten de komende week zien hoe lang de remweg is en of we weer op een lage besmettingsgraad zitten.”
De cijfers blijven te hoog en moeten naar beneden. We blijven nauwkeurig volgen wat er in de teststraten gebeurt, en in de ziekenhuizen
Hij zei verder dat de komende week vooral moet uitwijzen of de ‘daling steil genoeg gaat zijn’. ,,Dan zal moeten blijken of er meer nodig is. Of de huidige maatregelen genoeg doen.” Rutte zei wel dat er ‘geen contra-indicaties’ zijn die erop wijzen dat de aantallen nu aan het stijgen zouden zijn.
Het kabinet overlegde zondag al op het Catshuis over de coronacrisis. Tijdens dat overleg ontstond consensus dat nieuwe maatregelen wellicht te vroeg komen, omdat de effecten van het vorige maatregelenpakket zich nog zouden moeten manifesteren.
Veertien dagen geleden kondigde het kabinet het vorige maatregelenpakket aan, zoals sluiting van de horeca en het stilleggen van alle sportcompetities. Een dag later, woensdag 14 oktober gingen de maatregelen ‘s avonds in. Sindsdien is het lek nog niet boven. Het RIVM meldde de afgelopen dagen weer hoge aantallen besmettingen. Een besluit tot een lockdown stelt Rutte niettemin uit.
Lichtpuntjes
Het RIVM ziet ook lichtpuntjes, liet Aura Timen van het instituut weten. Zo neemt de snelheid van het aantal besmettingen af, gaan mensen minder vaak naar hun werk of winkelen en neemt de zogenoemde R af. Dat betekent (met meetpunt 9 oktober) dat ieder besmet persoon nu gemiddeld 1,16 anderen besmet. Het kabinet wil de R onder de 1 krijgen.
De Jonge toonde zich boos over een incident van dit weekeinde, waarbij een teststraat in Breda werd vernield door corona-sceptici. ,,De frustratie groeit, maar dat mogen we nooit botvieren op hulpverleners.”
Bekijk hier alle video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Kuipers roept op plannen te maken voor nieuwe golf: ‘Anders krijgen we in het najaar echt een probleem’
Nederland lijkt niet klaar voor een nieuwe coronagolf, maar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) kaatst die bal deels terug. ‘Ik wil niet afschuiven, maar mensen moeten nagaan wat ze zelf kunnen doen’. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen. -
PREMIUM
Kabinet duwt een echte lockdown nog even voor zich uit
Het kabinet schuift een verdere lockdown nog even voor zich uit. In het Catshuis besloten de ministers dat nog strengere maatregelen zo lang mogelijk moeten worden uitgesteld, omdat anders de schade alleen maar groter wordt. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil fractie leiden
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt zich kandidaat om fractievoorzitter te worden van de PvdA. Eerder deed haar collega Henk Nijboer dat ook al. De negen Tweede Kamerleden van de partij bepalen vrijdag wie het wordt. -
Opinie
Plaats eerder nog een ouder uit huis dan een kind
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de 1675 uithuisgeplaatste kinderen rond de toeslagenaffaire. Uithuisplaatsing moet een allerlaatste middel zijn, stelt Don Ceder. Hij stelt een wettelijk plan van aanpak voor. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?