Coronaminister De Jonge kijkt of mensen die niet vrijwillig thuisblijven boete kunnen krijgen
Mensen die niet vrijwillig thuisblijven, omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen hiertoe mogelijk worden verplicht. Coronaminister Hugo de Jonge onderzoekt mogelijkheden om zo’n quarantaineplicht in te voeren, met een boete of andere straf als sanctie.
Zo’n 10 procent van de besmette mensen houdt zich niet of niet volledig aan de quarantaineregels. Ook nauwe contacten van besmette mensen wordt geadviseerd in quarantaine te gaan, maar 15 procent van die groep houdt zich daar niet aan, blijkt uit onderzoek van Berenschot. Ook de GGD trok al eerder aan de bel over quarantainemijders. ,,Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding, zeker als nu het aantal besmettingen blijft toenemen”, schrijft minister De Jonge.
Maar over een plicht is de bewindsman niet enthousiast. Liever helpt hij mensen de tijd thuis te overbruggen met een ‘quarantainegids’ en hulp van de gemeenten en het Rode Kruis. Als een 'stok achter de deur’ is een verplichting toch nodig, denkt De Jonge. ,,Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine.”
Dat kan mogelijk landelijk opgelegd worden, of via de veiligheidsregio’s. De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat zijn ministerie, in samenwerking met Justitie, kijkt naar wat de beste optie is. ,,Over enkele weken” wil hij de Kamer hierover meer informatie geven.
Verplichte deelname
Overigens is ook gekeken naar verplichte deelname aan bron- en contactonderzoek, waarbij mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon hierover worden ingelicht. Van zo’n plicht ziet het kabinet toch af. ,,Op basis van deze gesprekken en verkenning concludeer ik dat het verplicht stellen van deelname aan het BCO op dit moment meer nadelen dan voordelen kent”, schrijft De Jonge.
Het kabinet erkent dat verplicht thuis blijven voor sommige mensen, bijvoorbeeld oproepkrachten, betekent dat ze inkomsten mislopen. Ook kunnen sommige werknemers een tijdlang niet werken. Er is gekeken naar een manier om werknemers en werkgevers te compenseren, omdat de sociale regelingen en de coronasteunpakketten hier niet altijd in voorzien. Dit stuitte echter op problemen. Nu onderzoekt het kabinet een ‘generieke compensatie’ voor doorbetalende werkgevers, maar ook dat lijkt nog niet zo makkelijk.
Omdat de specifieke situatie van de werkgever lastig in te schatten is, kan het voorkomen dat bedrijven te veel of te weinig compensatie krijgen. Bovendien zijn de uitvoeringsorganisaties van de overheid zo overbelast door onder meer de coronasteunmaatregelen, dat een nieuwe regeling waarschijnlijk te veel wordt. Het kabinet blijft hierover in gesprek met vakbonden en werkgeversorganisaties.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse
Kabinet doet alsnog wat het hoopte niet te hoeven doen: streng zijn
Met een nieuwe, gedeeltelijke lockdown moet het kabinet zijn falen erkennen. Lang dachten Rutte en de zijnen dat het virus kan worden geremd door een beroep te doen op ieders eigen verantwoordelijkheid. -
PREMIUM
Cafébaas Mike blijft positief: ‘Straks komt kerst, dan halen we het weer in’
De sluiting van de horeca wordt gevoeld als de doodsteek. Mike Schuurman van Hendrick's pub in Alphen aan den Rijn houdt de moed erin. Hij vreest niet zijn lege kroeg, maar wel de huisfeestjes. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
BBB opent de boeken: ‘Als vleesverwerker Vion met een ton komt, stort ik het meteen terug’
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging is helemaal klaar met de aantijgingen dat ze zou worden betaald door de landbouwlobby. BBB opent de boeken en de bankrekeningen. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.
-
Bij1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter
Leden van Bij1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
VIDEO
OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven
Het OMT vond dat onderzocht moest worden of restaurants die niet ook een café zijn, open konden blijven. Toch besloot het kabinet gisteravond ook dit onderdeel van de horeca voor vier weken op slot te gooien.