Coronaminister De Jonge kijkt of mensen die niet vrijwillig thuisblijven boete kunnen krijgen
Mensen die niet vrijwillig thuisblijven, omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen hiertoe mogelijk worden verplicht. Coronaminister Hugo de Jonge onderzoekt mogelijkheden om zo’n quarantaineplicht in te voeren, met een boete of andere straf als sanctie.
Delen per e-mail
Zo’n 10 procent van de besmette mensen houdt zich niet of niet volledig aan de quarantaineregels. Ook nauwe contacten van besmette mensen wordt geadviseerd in quarantaine te gaan, maar 15 procent van die groep houdt zich daar niet aan, blijkt uit onderzoek van Berenschot. Ook de GGD trok al eerder aan de bel over quarantainemijders. ,,Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding, zeker als nu het aantal besmettingen blijft toenemen”, schrijft minister De Jonge.
Maar over een plicht is de bewindsman niet enthousiast. Liever helpt hij mensen de tijd thuis te overbruggen met een ‘quarantainegids’ en hulp van de gemeenten en het Rode Kruis. Als een 'stok achter de deur’ is een verplichting toch nodig, denkt De Jonge. ,,Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine.”
Dat kan mogelijk landelijk opgelegd worden, of via de veiligheidsregio’s. De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat zijn ministerie, in samenwerking met Justitie, kijkt naar wat de beste optie is. ,,Over enkele weken” wil hij de Kamer hierover meer informatie geven.
Verplichte deelname
Overigens is ook gekeken naar verplichte deelname aan bron- en contactonderzoek, waarbij mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon hierover worden ingelicht. Van zo’n plicht ziet het kabinet toch af. ,,Op basis van deze gesprekken en verkenning concludeer ik dat het verplicht stellen van deelname aan het BCO op dit moment meer nadelen dan voordelen kent”, schrijft De Jonge.
Het kabinet erkent dat verplicht thuis blijven voor sommige mensen, bijvoorbeeld oproepkrachten, betekent dat ze inkomsten mislopen. Ook kunnen sommige werknemers een tijdlang niet werken. Er is gekeken naar een manier om werknemers en werkgevers te compenseren, omdat de sociale regelingen en de coronasteunpakketten hier niet altijd in voorzien. Dit stuitte echter op problemen. Nu onderzoekt het kabinet een ‘generieke compensatie’ voor doorbetalende werkgevers, maar ook dat lijkt nog niet zo makkelijk.
Omdat de specifieke situatie van de werkgever lastig in te schatten is, kan het voorkomen dat bedrijven te veel of te weinig compensatie krijgen. Bovendien zijn de uitvoeringsorganisaties van de overheid zo overbelast door onder meer de coronasteunmaatregelen, dat een nieuwe regeling waarschijnlijk te veel wordt. Het kabinet blijft hierover in gesprek met vakbonden en werkgeversorganisaties.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
VIDEO
OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven
Het OMT vond dat onderzocht moest worden of restaurants die niet ook een café zijn, open konden blijven. Toch besloot het kabinet gisteravond ook dit onderdeel van de horeca voor vier weken op slot te gooien. -
PREMIUManalyse
Kabinet doet alsnog wat het hoopte niet te hoeven doen: streng zijn
Met een nieuwe, gedeeltelijke lockdown moet het kabinet zijn falen erkennen. Lang dachten Rutte en de zijnen dat het virus kan worden geremd door een beroep te doen op ieders eigen verantwoordelijkheid. -
PREMIUM
Cafébaas Mike blijft positief: ‘Straks komt kerst, dan halen we het weer in’
De sluiting van de horeca wordt gevoeld als de doodsteek. Mike Schuurman van Hendrick's pub in Alphen aan den Rijn houdt de moed erin. Hij vreest niet zijn lege kroeg, maar wel de huisfeestjes. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Voorhoeve: Informatie Srebrenica ‘werd ons onthouden’ door landmachtleiding
Toen Joris Voorhoeve in oktober 1995 in de ministerraad stelde dat hij vond dat de VN en Dutchbat meer hadden kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, doelde hij op het versterken van de VN-vredesmacht in voormalig Joegoslavië. Dat zegt de oud-minister van Defensie in een toelichting op de vandaag openbaar gemaakte ministerraadnotulen. -
Partijprominent 50Plus stuurt brandbrief: Sla deze verkiezingen over!
Dick Schouw, een vooraanstaand lid van 50Plus, geeft het hoofdbestuur het dringende advies om niet mee te doen aan de landelijke verkiezingen half maart. Voorzitter Jan Nagel houdt echter voet bij stuk. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt.