CPB: Ondanks energieplafond hebben mensen 4 procent minder te besteden
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, kan niet voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden dit en volgend jaar daalt. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau. Eerder werd nog uitgegaan van koopkrachtherstel in het komende jaar.
Dit en volgend jaar daalt de koopkracht naar verwachting in totaal met ongeveer 4 procent, als gevolg van de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging. Het CPB heeft het effect van kabinetsbeleid in scenario’s doorberekend.
Daaruit blijkt dat het prijsplafond de koopkrachteffecten van hogere energieprijzen voor huishoudens wel dempt, maar de koopkracht niet ombuigt naar een plusje. Let wel: dat komt deels door de manier waarop wordt gerekend. Er is een andere manier gekozen om de inflatie te berekenen. Andere reden is dat veel koopkrachtmaatregelen ‘pas’ in januari van kracht worden.
Het CPB waarschuwt tegelijk voor de schulden die het kabinet maakt door het nemen van de maatregelen. Het overheidstekort dreigt naar 3 procent van het bbp te groeien in 2023. CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt dat het kabinet daarom moet nadenken over de langere termijn. ,,Het kabinet heeft met de steunmaatregelen tijd gekocht, maar moet nu snel nadenken over een exit-strategie vanaf 2023. We zullen rekening moeten houden met structureel hogere energieprijzen. Een structureel probleem vraagt om structurele oplossingen, het huidige prijsplafond is dat niet.”
Wat betekent koopkracht, inflatie en modaal inkomen ook alweer? Lees het in onze economie-woordenlijst.
Volgens berekeningen van het CPB lopen ongeveer 430.000 huishoudens het risico om de vaste en noodzakelijke lasten (zoals voedsel, woonlasten en energiekosten) niet meer te kunnen betalen. In het ‘strenge winterscenario’ kan dit oplopen tot 500.000 huishoudens. Voorafgaand aan Prinsjesdag -en alle koopkrachtmaatregelen- werd nog gevreesd dat 1 miljoen huishoudens in de problemen zouden komen.
Het CPB, een belangrijk adviseur van het kabinet, zegt te verwachten dat ‘de energieprijzen ook na 2023 hoog blijven’. Als het kabinet dit zou blijven vergoeden voor de burger zou dat een ‘verslechtering van de overheidsfinanciën’ betekenen waarvan ‘de rekening doorschuift naar de toekomst’.
Ongerichte maatregel
Het CPB schrijft dat ‘generieke koopkrachtmaatregelen’, zoals het energieprijsplafond, ‘ongericht’ zijn. Te weten: niet alle huishoudens hebben de compensatie financieel nodig. Het neemt volgens het CPB bovendien ‘de prikkel weg tot de noodzakelijke energiebesparing en verduurzaming’. ,,Ook kan het huidige beleid de energieprijzen en de inflatie verder opstuwen en verstoort het plafond de werking van de energiemarkt.”
Volgens het CPB moet koopkrachtherstel ‘uiteindelijk primair komen’ uit een ‘aanpassing van de lonen’. ,,Overheidsbeleid kan het beste gericht worden op verduurzaming en energiebesparing en gerichte compensatie van de meest kwetsbare huishoudens.”
Prijsplafond
Om de energierekening van burgers te dempen, stelt het kabinet vanaf 1 januari voor heel 2023 een prijsplafond in. Wie meer gas en elektriciteit verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Daaronder geldt een tarief waarbij de overheid bijspringt. Een energierekening bij gemiddeld gebruik wordt maximaal 241 euro.
Om al dit najaar iets te doen aan de hoge energierekening verlagen energiemaatschappijen vanaf 1 november de energierekening alvast. In november en december dit jaar ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand. Die compensatie is voor iedereen hetzelfde.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun. -
PREMIUM
Plotseling vertrek premier Nieuw-Zeeland 'voorbeeld voor andere politici'
Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft plotseling haar vertrek aangekondigd. De 42-jarige politicus heeft naar eigen zeggen ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier. ,,Goed dat ze zich zo open en kwetsbaar opstelt.’’ -
20
Strengere mestregels zijn nieuwe klap voor boeren
Dat boeren minder mest mogen uitrijden over hun land, heeft voor hen grote financiële gevolgen. Dat zij nu de ene na de andere tegenvaller krijgen, komt mede doordat politici en boerenorganisaties te lang hebben gedacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Met video17
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.”
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.