CPB: Werkloosheid omhoog, koopkracht valt tegen
De werkloosheid blijft uitzonderlijk laag, maar gaat volgend jaar – na vijf jaar achtereen gedaald te zijn – voor het eerst weer licht stijgen. De koopkracht komt dit jaar lager uit, doordat de lonen minder hard stijgen dan de prijzen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in nieuwe ramingen, die vanochtend zijn verschenen.
Het werkloosheidscijfer kwam in april nog uit op 3,3 procent, maar loopt volgend jaar op naar 3,7 procent. Volgens het CPB groeit de werkgelegenheid minder hard en zijn minder mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid blijft uitzonderlijk laag, zo benadrukken de rekenmeesters.
,,De banengroei houdt gewoon aan", vult arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV aan. Alleen zal die banengroei wat minder uitbundig zijn, licht hij toe. Met massa-ontslagen hoeven we volgens het UWV absoluut geen rekening te houden. Hoogstens kan het zijn dat nieuwkomers op de arbeidsmarkt iets meer moeite hebben om een baan te vinden. Witjes: ,,Maar vacatures zijn er zat.”
Waar die vooral te vinden zijn, is in de zorg- en welzijnsector, detailhandel, specialistische zakelijke dienstverlening. De exportgerichte sectoren daarentegen zoals industrie en logistiek en transport kunnen wel wat tegenwind verwachten. ,,Het betekent niet dat chauffeurs massaal ontslagen worden, maar dat er misschien bij één bedrijf geen tien maar acht vacatures zijn.”
Gure wind
Dat sluit aan bij het beeld dat CPB schetst in zijn juni-raming. De verwachting is dat de Nederlandse economie in 2019 en 2020 minder hard groeit door ‘gure wind’ uit het buitenland. De groei van de economie bedroeg vorig jaar nog 2,7 procent. Dit en komend jaar wordt een groeicijfer van respectievelijk 1,7 en 1,5 procent verwacht.
De tegenwind hangt samen met het Amerikaanse handelsbeleid. Het beleid van president Donald Trump zorgt volgens het CPB voor omvangrijke onzekerheid die het vertrouwen van bedrijven en consumenten aantast. De export vanuit Nederland loopt daardoor terug, met als gevolg dat bedrijven minder investeren.
Tegelijkertijd groeit het beschikbare inkomen van huishoudens, waardoor de consumptie blijft groeien. Ook de overheidsbestedingen blijven toenemen, doordat er meer wordt uitgegeven en er tegelijkertijd sprake is van lastenverlichting.
Koopkracht
De koopkracht komt dit jaar lager uit dan het CPB eerder nog verwachtte. In maart gingen de rekenmeesters nog uit van een koopkrachtstijging van 1,6 procent in 2019, inmiddels is dat cijfer bijgesteld naar 1,2 procent. Oorzaak is vooral dat de stijging van de lonen (2,5 procent gemiddeld) gelijke tred houdt met de stijging van de prijzen, waardoor er netto niet meer te besteden is.
Dat er in 2019 toch een koopkrachtplus is, komt volgens het CPB doordat directe belastingen zijn verlaagd en toeslagen zijn verhoogd. Volgend jaar is de inflatie lager en dragen de hogere salarissen wel bij aan een hogere koopkracht, die dan voor doorsnee Nederlanders met 1,4 procent stijgt.
De overheid blijft intussen overschotten houden, al neemt de omvang wel af. Dat komt doordat de economie afkoelt, terwijl het kabinet de uitgaven verhoogt. Het begrotingsoverschot is naar verwachting 1,3 procent van het bbp in 2019 en 0,6 procent in 2020, tegen 1,5 procent in 2018.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWerken in Zeeland
Hé jongens, hét probleem van Zeeland is de arbeidsmarkt
De slogan van zijn bedrijf H4A is eigenlijk ook een prima karakterisering van de Economic Board Zeeland: uniek in zijn combinatie. Wellicht maakt dat Eric de Ruijsscher tot een perfecte voorzitter, al aarzelt hij. ,,In eerste instantie vond ik het een beetje gek dat ze mij vroegen.” -
Groei economie regio Amsterdam loopt tegen grenzen aan
De hoge vastgoedprijzen zetten de Amsterdamse economie onder druk. Gezinnen en bedrijven verhuizen, de economische groei in de regio vlakt af. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Arbeidsmigranten uit Azië worden de nieuwe Polen
DOETINCHEM/ TIEL - Arbeidsmigranten uit Azië gaan de plek innemen van Oost-Europeanen. Dat verwachten uitzendorganisaties in de regio. Door de groeiende economieën in hun moederland, zal het aantal Polen en Roemenen in ons land afnemen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.” -
PREMIUM
Ruim 11.000 veeboeren moeten stoppen door stikstofplannen kabinet
Nieuwe cijfers laten zien dat door de stikstofplannen van het kabinet bijna een derde van de veehouderijen moet verdwijnen. Het had ook minder gekund, maar daar koos het kabinet niet voor.