Volledig scherm
© Thinkstock

D66 en CDA: Keurmerk voor bewindvoerder die mensen uit schulden helpt

Bewindvoerders die mensen uit de schulden begeleiden, moeten aan strengere eisen voldoen. Regeringspartijen D66 en CDA willen een diploma-eis of keurmerk invoeren, zodat beter te controleren valt of de bewindvoerder in kwestie zijn werk wel goed doet.

Quote

We willen af van bewindvoer­ders die er slechts op uit zijn zoveel mogelijk zaken binnen te slepen en alleen maar vinkjes zetten zonder mensen écht te helpen

Rens Raemakers

De coalitiepartners reageren daarmee op hardnekkige klachten over bewindvoerders die schuldenaren van de regen in de drup helpen. ,,Er zijn een paar cowboys die geen kwaliteit leveren en het verpesten voor de rest”, stelt D66-Kamerlid Rens Raemakers. ,,We willen af van bewindvoerders die er slechts op uit zijn zoveel mogelijk zaken binnen te slepen en alleen maar vinkjes zetten zonder mensen écht te helpen.”

Het aantal mensen dat onder beschermingsbewind staat, is de afgelopen jaren enorm toegenomen, van 94.000 in 2009 naar 248.800 vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Tegelijkertijd is het aantal bewindvoerdersbureaus sterk gestegen. Schuldenaren mogen zelf kiezen met wie ze in zee gaan, de rechter bekrachtigt vervolgens de benoeming, zonder dat er een uitgebreide check plaatsvindt. Vervolgens is het bijna onmogelijk van een bewindvoerder af te komen als die niet blijkt te functioneren.

Geen maatstaf

Het kabinet wil dat gemeenten hun inwoners met schulden gaan adviseren wie zij beter wel of niet in de arm kunnen nemen, maar een duidelijke maatstaf daarvoor ontbreekt. Die moet er alsnog komen, zullen D66 en CDA vandaag voorstellen in een debat over schuldenaanpak en armoede. 

Raemakers spreekt over een ‘drempel aan de voorkant’, zodat problemen in de toekomst worden voorkomen. Hij wil vooralsnog niet zover gaan dat het beroep van bewindvoerder beschermd wordt, net als dat van advocaat en notaris. ,,Als je het nog zwaarder aanzet, ga je wel heel veel eisen stellen. En we willen dit nou juist zo snel mogelijk regelen.”