Volledig scherm
Tweede Kamerlid Rens Raemakers stopt tijdelijk als Kamerlid omdat hij een burn-out heeft. © ANP/Piroschka van de Wouw

D66’er Raemakers heeft burn-out en legt Kamerwerk neer

D66-Kamerlid Rens Raemakers (28) gaat met ziekteverlof. Hij heeft een burn-out, schrijft hij op Twitter. ,,Helaas loopt het leven niet altijd zoals je hoopt.”

Al voor het kerstreces kon hij zijn werk niet goed meer doen, zegt D66 in een verklaring. Raemakers hoopte na een paar werken rust rond kerst en oud en nieuw weer opgeknapt te zijn, maar dat bleek niet zo te zijn.

Een stap terug doen valt hem zwaar. ,,Ik ben met ongelooflijk veel plezier Kamerlid en trots op het feit dat ik onze kiezers mag vertegenwoordigen. Het advies van artsen is nu echter om mijn gezondheid voorop te stellen en de tijd te nemen voor volledig herstel. Daar ga ik me op richten.” Hij hoopt daarna ‘met volle energie’ het Kamerwerk weer te kunnen oppakken.

Zaadbalkanker

Raemakers is het jongste Kamerlid – hij was 25 toen hij werd beëdigd in de Tweede Kamer – en heeft een karakteristiek kaal hoofd. Dat is het gevolg van behandelingen die hij moest ondergaan tegen zaadbalkanker, waarmee hij in 2010 werd gediagnosticeerd. De ziekte was uitgezaaid in longen, lymfe en lever.

Er volgde een lang traject met tien chemokuren, vier operaties en twee stamceltransplantaties. Zijn overlevingskansen waren laag en hij leed helse pijnen, vertelde hij in 2017 in een interview met deze site. ,,Ik heb ook gedacht: laat maar. Ik heb door alle pijn gezien dat het leven slechter kan zijn dan de dood. Ik ben dwars door de dood gegaan.” Nadat hij hersteld werd, vroeg oud-partijleider Alexander Pechtold hem in de zomer van 2016 om zich kandidaat te stellen voor het Kamerlidmaatschap, een jeugddroom.

Raemakers wordt tijdens zijn ziekteverlof vervangen door Marijke van Beukering (48), die onder meer wethouder voor D66 was. Zij wordt volgende week woensdag 22 januari geïnstalleerd als Kamerlid.

Hoe versla je stress? Prof. dr. Ad Vingerhoets (Tilburg University) vertelt het in onderstaand college van de Universiteit van Nederland.