Volledig scherm
Ingrid van Engelshoven (D66) komt aan op het Binnenhof. © ANP

D66-jongeren vallen eigen minister aan: ‘dit is een kapitale fout’

De jongeren van D66 keren zich tegen de eigen Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Ze roepen senatoren van D66 op tegen haar voorstel te stemmen die de rente op studieleningen verhoogt.

De Jonge Democraten komen op het partijcongres van 10 maart met een motie waarin ze Eerste Kamerleden van D66 oproepen tegen de wet te stemmen die de renteverhoging regelt. De Tweede Kamer heeft dankzij steun van de coalitiepartijen al wel ingestemd met de renteverhoging.

,,Je kunt niet beweren een onderwijspartij te zijn én een generatie studenten ontmoedigen om te gaan studeren’’, vindt Jonge Democraten-voorzitter Dennis van Driel. ,,De Tweede Kamerfractie en Van Engelshoven maken een kapitale fout.’’

Studieschuld hoger

Volgens de Jonge Democraten bouwen studenten door de renteverhoging 5000 euro extra studieschuld op, terwijl de noodzaak voor de maatregel onduidelijk is. Het kabinet wil de rente koppelen aan de tienjaarsrente in plaats van de doorgaans lagere vijfjaarsrente vanwege ‘de houdbaarheid van het leenstelsel’. De D66-jongeren vrezen dat de hogere schulden jongeren afschrikt, waardoor de toegankelijkheid van het onderwijs in het geding komt.

Regeringspartij CDA kreeg het eerder al aan de stok met de jongerentak. Partijleider Sybrand Buma weigerde terug te komen van de afspraak die in het regeerakkoord is gemaakt om de rente te verhogen. Ook andere politieke jongerenorganisaties hebben zich, net als de studentenorganisaties, uitgesproken tegen de renteverhoging.