Monica den Boer (met groene sjaal) klapt in haar handen op de verkiezingsavond van D66. Als Kamerlid wist ze geen potten te breken.
Volledig scherm
Monica den Boer (met groene sjaal) klapt in haar handen op de verkiezingsavond van D66. Als Kamerlid wist ze geen potten te breken. © Privé

D66-Kamerlid stapt op: ‘Tot mijn spijt geen baanbrekende resultaten kunnen bereiken’

D66-Kamerlid Monica den Boer geeft haar zetel op. De 57-jarige Maasdamse is na 2,5 jaar tot de conclusie gekomen dat ze meer wetenschapper is dan politicus en kondigt daarom haar vertrek aan, schrijft ze in haar afscheidsbrief aan Kamervoorzitter Khadija Arib. 

Den Boer zat sinds 2017 in de Tweede Kamer en was namens D66 woordvoerder Veiligheid  en Binnenlandse Zaken. In die hoedanigheid wist ze geen potten te breken, stel ze vast. ,,Ik heb er veel van mijn energie, creativiteit en enthousiasme in gelegd, maar tot mijn spijt heb ik in mijn portefeuilles geen baanbrekende resultaten kunnen bereiken’’, aldus Den Boer. 

Aarzeling

Den Boer zegt met grote aarzeling uit te spreken dat ze zich meer geschikt acht voor de wetenschap dan voor de politiek. ,,Omdat het voelt als falen dat het me minder goed is gelukt mijn vleugels in de Kamer uit te slaan dan ik had verwacht. Omdat ik me realiseer dat het niet altijd op waardering kan rekenen als je je kwetsbaar opstelt. Omdat ik als democraat in hart en nieren me geen groter voorrecht kan bedenken dan Kamerlid te zijn.”

De politica zegt in de 2,5 jaar ook hoogtepunten te hebben meegemaakt. Ze memoreert de viering van 100 jaar kiesrecht (waarbij ze een werkgroep voorzat) en de initiatiefnota die ze schreef over de Wet op de Lijkbezorging. ,,Niet groots en meeslepend wellicht, maar wel betekenisvol voor mensen die het betreft.”

Den Boer heeft al een nieuwe baan. Ze begint op 1 juni als hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie.