Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken © ANP

D66-leden in opstand tegen minister Blok: Excuses of aftreden

Een grote groep D66-leden komt in opstand tegen VVD-minister Stef Blok. Zij willen dat hun Tweede Kamerfractie ‘oprechte excuses’ van de minister van Buitenlandse Zaken eist vanwege zijn uitspraken over onder meer Suriname en de multiculturele samenleving. Gaat Blok niet dieper door het stof dan moet in het uiterste geval op zijn aftreden worden aangestuurd.

Quote

De uitspraken zijn ronduit beledigend voor miljoenen mensen in Nederland en het buitenland

D66-leden in de brief

Dat stellen D66-leden die zich bezig houden met de multiculturele samenleving in een open brief die vandaag wordt verspreid. De D66'ers willen dat Blok ook wordt gevraagd hoe hij zijn geloofwaardigheid denkt te herstellen. 

Blok stelde onder meer dat mensen uit verschillende bevolkingsgroepen niet vreedzaam samen kunnen leven. Suriname noemde hij een 'failed state'. Singapore laat alleen arme migranten toe 'voor de schoonmaak'.

Het leidde tot veel kritiek op Blok. De minister gaf gisteren in een Kamerbrief aan te betreuren dat hij aanstoot heeft gegeven door 'te scherpe bewoordingen' te kiezen, maar de groep D66-leden noemt die uitleg ‘ronduit onvoldoende’. Ze vinden dat hij vooral pogingen heeft gedaan zijn eigen gezichtsverlies te beperken.

Doen pijn

Quote

'Leuk dat je er bent, maar ik geloof er niet in dat je een goede bijdrage kunt leveren aan de samenleving’, zegt Blok eigenlijk

Maurice Pahladsingh, D66

,,De uitspraken van Blok hebben een groot gevoel van verdriet en ook boosheid losgemaakt’’, zegt Maurice Pahladsingh, een van de D66-leden die de brief heeft ondertekend en zelf een zoon van Surinaamse ouders. ,,Blok vertegenwoordigt de regering waar wij als D66 ook deel van uitmaken. Het gaat over iets heel fundamenteels. Wij geloven in een pluriforme en multiculturele samenleving. Zijn uitspraken worden gevoeld in heel de samenleving. Ze doen ook mij pijn. ‘Leuk dat je er bent, maar ik geloof er niet in dat je een goede bijdrage kunt leveren aan de samenleving’, zegt Blok eigenlijk.’’

Dat gevoel komt ook terug in de brief. De uitspraken van Blok getuigen volgens de D66-leden ‘van een diep wantrouwen in de multiculturele samenleving die in Nederland en overal in de wereld in de afgelopen honderden jaren is ontstaan.’ ,,Daarnaast zijn ze ronduit beledigend voor miljoenen mensen in Nederland en het buitenland, met name in de door Nederland gestichte multiculturele staat Suriname en hun directe verwanten in ons land’’, aldus de D66-leden.

Opstappen

De D66-leden zeggen er vertrouwen in te hebben dat hun Kamerfractie Blok ervan kan overtuigen oprechte excuses te maken. ,,Wij doen een indringend beroep op de leden van onze fractie om de middelen in te zetten die de minister ertoe bewegen om dat op de kortst mogelijke termijn dat ook daadwerkelijk te doen.’’

Doet Blok dat niet dan moet de D66-fractie wat de groep leden betreft aandringen op het vertrek van de minister.

Kijk hier naar de reactie van adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, Jasper Kuipers bij Jinek: