Volledig scherm
Rob Jetten, leider van D66.

D66-leider Jetten: haal meer Polen naar Nederland

D66-fractieleider Rob Jetten wil dat Nederland veel meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Oost-Europa naar hier gaat halen om te komen werken.

Hij wijst op ‘alarmerende cijfers’ van het CBS dat de komende jaren zo’n 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn om banen in ons land vervuld te krijgen, zo zegt hij vandaag in een interview met deze krant.

Politieke partijen die ontkennen dat arbeiders uit andere EU-landen hier nodig zijn, sluiten volgens Jetten de ogen ‘voor de realiteit’. ,,Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig. We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld”, stelt de D66-fractieleider.

‘Het eerlijke verhaal’

Jetten vindt dat coalitiepartners VVD en CDA de komst van meer arbeidsmigranten moeten verdedigen en niet achter partijen als PVV en Forum voor Democratie moeten ‘aanhollen’. Jetten: ,,De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal.”

Volgens het CBS zijn er vooral personeelstekorten bij laagbetaald productiewerk dat Nederlanders niet willen doen. Daarnaast zijn er de komende jaren tot wel 100.000 mensen nodig in de gezondheidszorg. Ook in sectoren als de bouw en de agrarische sector dreigen grote tekorten.

Jetten stelt dat er bij de werving van arbeidsmigranten wel meer aandacht moet zijn voor huisvesting. Hij zet in op tijdelijke huisvesting op bijvoorbeeld bedrijventerreinen. ,,Je wilt geen Polenhotels die overlast veroorzaken, of arbeidsmigranten die in huurhuizen terecht komen waarvoor Nederlanders op de wachtlijst staan. 

Lees het hele interview hier.