Alexander Pechtold van D66 tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Volledig scherm
Alexander Pechtold van D66 tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

D66-lijsttrekker boos op Pechtold: afschaffen referendum 'kapitale fout'

De Weertse D66-lijsttrekker Marie-Michèle Stokbroeks haalde vanavond voor de camera van de NOS genadeloos uit naar haar partijleider, Alexander Pechtold. Het afschaffen van het raadgevend referendum is volgens haar 'een kapitale fout'. Tijdens het campagnevoeren in Weert heeft Stokbroeks er veel last van gehad.

,,We hoorden op straat dat mensen niet wilden stemmen op een partij die zo zwabbert." Stokbroeks ging met haar lokale D66-afdeling van 3 naar 1 zetel. Dat is de schuld van de landelijke partijkoers rond het referendum, stelde ze onomwonden.

Het referendum was altijd een kroonjuweel van D66, maar als onderdeel van de huidige regeringscoalitie stemde de partij in met afschaffen van het referendum in deze vorm. Het instrument zou niet goed werken. D66 is nog wel voorstander van referenda in een andere vorm.

Verhoeven

Vandaag konden Nederlanders ook hun stem uitbrengen voor het raadgevend referendum over de inlichtingenwet. Tegenover de NOS liet D66-Kamerlid Kees Verhoeven weten dat het kabinet het wetsvoorstel gezien de vele tegenstemmen sowieso moet heroverwegen. Officieel hoeft het kabinet dat alleen doen wanneer de tegenstemmers in de meerderheid zijn. Volgens Verhoeven moet dat dus ook als een meerderheid voor is. Weliswaar is Verhoeven 'slechts' Kamerlid, maar wel  namens een coalitiepartij. En D66, die eerst tégen de wet was en nu vóór, zal zich het grote aantal nee-stemmers het meest aantrekken.