Volledig scherm
Henriette Prast (Partij voor de Dieren) © -

D66-senator stapt over naar Partij voor de Dieren

Henriëtte Prast, die vorige week opstapte als D66-senator, maakt de overstap naar de Partij voor de Dieren. Voor die partij staat zij op de vierde plek op de kandidatenlijst voor de komende Eerste Kamerverkiezingen.

Prast (63) vertrok vorige week met slaande deuren bij D66. Zij stelde per direct haar zetel in de Eerste Kamer beschikbaar en zegde ook haar partijlidmaatschap op. Prast kon zich niet vinden in de opvattingen van D66 over dierenwelzijn.

Vandaag wordt bekend dat Prast op de vierde plek staat op de ontwerpkandidatenlijst voor de Eerste Kamer van de Partij voor de Dieren. Op dit moment heeft die partij twee zetels in de senaat. De peilingen voorspellen winst. Niko Koffeman blijft lijsttrekker, gevolgd door Christine Teunissen, die ook de huidige nummer twee is.

Prast zegt dat ze altijd al een goede verstandhouding had met de Partij voor de Dieren. ,,In de senaat heb je met ontzettend veel senatoren contact”, zegt ze. ,,Het is één grote familie. Ik heb mij de afgelopen week verder verdiept in de standpunten van de Partij voor de Dieren.”

Thuis

Quote

Het is duidelijk dat je niet vijf keer kunt uitgeven wat je binnen­krijgt

Henriëtte Prast

Prast ontkent dat zij vóór haar vertrek bij D66 al wist dat ze op de PvdD-lijst zou belanden. ,,Pas afgelopen week heb ik de keuze voor deze overstap gemaakt”, zegt ze. ,,Ik ben hoogleraar Persoonlijke financiële planning. Het is duidelijk dat je niet vijf keer kunt uitgeven wat je binnenkrijgt. Dat geldt ook voor de planeet: die kun je ook niet vijf keer opmaken. Dat is het standpunt van de Partij voor de Dieren en mede daardoor voel ik mij daar thuis.”

Op de derde plek op de kandidatenlijst staat nieuwkomer Peter Nicolaï. Hij is oud-hoogleraar bestuursrecht en kreeg landelijke bekendheid als advocaat van journalist Willem Oltmans, die hij bijstond in een zaak tegen de Nederlandse overheid. Lijstduwer op de PvdD-kandidatenlijst is financieel geograaf Ewald Engelen, de partner van partijleider Marianne Thieme.