D66 trekt handen af van verhoging rente leenstelsel
Regeringspartij D66 loopt steeds verder weg van de maatregel uit het regeerakkoord om de rente op studieleningen te verhogen. De partijtop vindt dat de uiterst kritische D66-senatoren daar binnenkort een ‘eigenstandige afweging’ over mogen maken, waardoor de kans groter wordt dat het voorstel in de Eerste Kamer alsnog wordt weggestemd.
Delen per e-mail
Komende zondag op het D66-congres doen de Jonge Democraten (JD) een voorstel aan de leden om tegen de verhoging van de rente op de studieschuld te stemmen. Officieel wordt de achterban door het partijbestuur ontraden om de D66-senatoren daartoe op te roepen, maar de ruimte die aan de Eerste Kamerfractie wordt gegeven is opvallend, vindt JD-voorzitter Dennis van Driel. ,,We zijn hier heel blij mee. Ik had niet verwacht dat de partijtop dit er zo expliciet bij zou zetten. We hopen dat dit het duwtje in de juiste richting gaat worden.”
Verwijt aan CDA en ChristenUnie
De partijtop noemt de maatregel uit het regeerakkoord ‘verdedigbaar’, maar laat intussen duidelijk doorklinken dat zij liever had gehad dat deze daar nooit in was beland. ,,Het voorstel is afkomstig uit de doorrekening van CDA en de ChristenUnie, en kwam uiteindelijk in het coalitieakkoord terecht. Ik vind het de minst mooie afspraak in het onderdeel onderwijs”, zegt fractieleider Rob Jetten. ,,Ik had hem liever ook niet gehad”, voegt D66-Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven daaraan toe. Ook zij wijst richting CDA en ChristenUnie.
De D66-senatoren hebben veel moeite met het voorstel, bleek eerder uit kritische vragen. Onlangs is om een extra schriftelijke ronde gevraagd, waardoor de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, dat al door de Tweede Kamer is aangenomen, is uitgesteld.
Eerder kreeg het CDA het ook al aan de stok met de achterban over de hogere rente op studieleningen. CDA-leider Sybrand Buma legde een congresuitspraak om alsnog in verzet te komen naast zich neer.
Boerenverstand
Volgens de Jonge Democraten bouwen studenten door de renteverhoging 5000 euro extra studieschuld op. De opbrengsten, op lange termijn circa 250 miljoen euro, zijn bestemd voor de schatkist.
Studentenorganisatie ISO hoopt dat wanneer de rentemaatregel sneuvelt uiteindelijk het gehele leenstelsel ter discussie komt te staan. CDA en ChristenUnie willen de basisbeurs terug, VVD en D66 juist niet. ,,We hopen dat D66 zich met zijn boerenverstand gaat bekommeren om de gehele toegankelijkheid van het hoger onderwijs”, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUM
Alle verkiezingsprogramma's geanalyseerd: oplossing voor woningnood zit er niet tussen
Wie wil dat het klimaatprobleem wordt aangepakt, heeft echt wat te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat geldt niet voor de woningnood: geen van de onderzochte partijen kan die crisis de komende jaren tackelen. -
Video13
VVD en CDA laten met programma schuld het hardst oplopen
De meeste politieke partijen willen het geld de komende jaren flink laten rollen. Die spilzucht gaat gepaard met een oplopend begrotingstekort. Opvallend is dat VVD en CDA de staatsschuld de komende kabinetsperiode het hardst laten oplopen, terwijl juist deze partijen traditiegetrouw hameren op gezonde overheidsfinanciën. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
8
Reactie op oproep Baudet: ‘Wat een wolf in schaapskleren is hij toch’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 1 maart in de krant verschenen over onder meer het artikel over een jaar corona en Thierry Baudet. -
PREMIUMRTL-debat
Alles is familie: in campagnetijd zetten lijsttrekkers familieleden maar wat graag in
Politici schuiven hun familie deze campagne nadrukkelijk naar voren. Sigrid Kaag en haar vier kinderen, Jesse Klaver en zijn broers en zussen, ‘gezinsman’ Wopke Hoekstra en ‘zijn’ Liselot. -
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s.