Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD).
Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD). © ANP

D66 wil al wandelend het ongelijk van minister Blok bewijzen

Met een wandeltocht door Den Haag wil een groep D66-leden komende zondag een statement maken tegen de uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. 

Blok zei vorige maand tijdens een bijeenkomst geen voorbeeld te kennen van een vreedzame multiculturele samenleving. De VVD-minister noemde Suriname  als voorbeeld. Dat is volgens Blok ‘een failed state’, ‘vanwege de etnische opdeling’. 

Zijn uitspraken zorgden voor veel ophef. Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer erover.

Europarlementariër Sophie In 't Veld (D66).
Volledig scherm
Europarlementariër Sophie In 't Veld (D66). © ANP

Vrede en recht

D66, dat samen met Bloks VVD in de coalitie zit, koos Den Haag uit, omdat dit de 'stad van vrede en recht' is. Volgens D66 Diversiteit, dat de wandeling organiseert, laten 180 nationaliteiten in de hofstad elke dag zien dat ze in harmonie samenleven. De tocht gaat vanaf 13.00 uur van het Vredespaleis naar het Surinamefestival in het Transvaalkwartier en duurt een uur.  

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld loopt ook mee. ,,Het wordt tijd dat we de verdeeldheid stoppen en opstaan voor verbinding”, zegt ze. 

Haar partij wil 'laten zien dat die zogenaamd onoverbrugbare verschillen helemaal niet bestaan'. ,,Niet dat we de uitdagingen in de maatschappij miskennen, maar we zijn ervan overtuigd dat deze gezamenlijk aangepakt kunnen worden.’’