Kamerlid Rens Raemakers wil, zolang de vaccinatiegraad niet veel verder daalt, crèches en peuteropvangcentra de keus te laten of ze ongevaccineerde kinderen willen toelaten
Volledig scherm
Kamerlid Rens Raemakers wil, zolang de vaccinatiegraad niet veel verder daalt, crèches en peuteropvangcentra de keus te laten of ze ongevaccineerde kinderen willen toelaten © ANP

D66 wil nu inentingsplicht kinderopvang als vaccinatiegraad onder 90% zakt

Aanpassing voorstelD66 gaat een initiatiefvoorstel om crèches en peuteropvangcentra de keus te laten of ze ongevaccineerde kinderen willen toelaten, aanpassen. In het plan komt nu staan dat er ook een wettelijke inentingsplicht komt voor ieder kinderopvangcentrum zodra de vaccinatiegraad onder de 90 procent zakt. 

Vanmorgen kwam een advies naar buiten van de kabinetscommissie Vermeij. Die vindt dat de overheid een kritische grenslijn moet trekken waaronder de vaccinatiegraad in Nederland onacceptabel wordt: code rood. Op dat moment komt eerst verplichte inenting in de kinderopvang in beeld, daarna zelfs een algehele vaccinatieplicht. Nu ligt de vaccinatiegraad voor mazelen op 92,9 procent.

D66-Kamerlid Rens Raemakers zegt hierover: ,,Nu de commissie Vermeij aan het kabinet adviseert om een ondergrens vast te stellen voor een vaccinatieplicht op de kinderopvang, zien we daarin aanleiding om aan ons wetsvoorstel deze maatregel toe te voegen.”

Aansluiten

Quote

Het is wat ons betreft al code rood. Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen op kinderop­vang­cen­tra

D66-Kamerlid Rens Raemakers

De commissie Vermeij, die is ingesteld door staatssecretaris Van Ark, heeft onderzoek gedaan naar vaccineren in verband met kinderopvangcentra en vindt dat de overheid meer regie moet nemen. Wat Raemakers betreft kan het kabinet zich bij zijn voorstel aansluiten, dat er al ligt. Dat werkt het snelst.

,,Het is wat ons betreft al code rood. Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen op kinderopvangcentra. De tijd van alleen voorlichten is voorbij. En zo blijft de overheid aan zet om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Er waren recent uitbraken van mazelen in Den Haag, Leiden en Urk. Laten we als politiek nu actie ondernemen, voor de veiligheid van onze kinderen.”

Onderzoeksinstituut RIVM is op verzoek van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) momenteel aan het uitrekenen wanneer het ‘rode scenario’ zou moeten ingaan, waarbij de vaccinatiegraad teveel is gedaald. Daarover wordt in het najaar meer helder. Maar Raemakers wil daar niet op wachten. Hij hoopt gelijk na de zomer zijn initiatief te kunnen verdedigen in de Tweede Kamer.