Volledig scherm
Luchthaven Schiphol © ROBIN UTRECHT

D66 wil opnieuw onderzoek naar Schiphol in zee

D66 wil dat opnieuw wordt gekeken of, bij de huidige stand der techniek, de bouw van een grote luchthaven in de Noordzee haalbaar en betaalbaar is. 

Dat zal Kamerlid Jan Paternotte (D66) vandaag voorstellen tijdens een groot luchtvaartdebat. Eerder onderzoek toonde aan dat zo'n megaoperatie destijds peperduur was en grote onzekerheden met zich meebracht, maar niet per se onhaalbaar werd geacht.  

Paternotte constateert dat de huidige locatie van Schiphol 'onvermijdelijk veel vraagt van mens, natuur en milieu' in de noordelijke Randstad. Daarnaast is sinds het stopzetten van het laatste onderzoek in 2003 meer land in de wereld opgespoten dan ooit tevoren.

Mooie oplossing

,,Laten we de draad oppakken en kijken welke kansen en mogelijkheden er liggen", aldus de D66'er. ,,Nederland moet vooruit blijven kijken. Een vliegveld op zee lost de problemen van nu niet op, maar kan een mooie oplossing voor de toekomst zijn."

De partij hoopt op steun van verkeersminister Van Nieuwenhuizen voor een onderzoek, maar weet nog niet of een Kamermeerderheid met het idee zal instemmen.