Volledig scherm
© EPA

D66 wil via noodwet dubbele nationaliteit mogelijk maken vanwege brexit

Nederland moet Britse Nederlanders en Nederlandse Britten na de brexit de keuze tussen een Brits en een Nederlands paspoort besparen. Zij moeten voorlopig een dubbele nationaliteit kunnen krijgen, vindt D66. De regeringspartij komt daarom met een eigenhandig geschreven noodwet.

Het lukt de Britse regering en de Europese Unie maar niet om afspraken te maken over een ordentelijk vertrek van de Britten uit de EU. Daardoor dreigen ze veel van de 100.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en de 46.000 Britten in Nederland een pijnlijke keuze op te dringen. Zo kan een Nederlander in Londen die straks noodgedwongen voor een Brits paspoort kiest, niet zomaar meer wonen, werken, studeren en stemmen in Nederland.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) verklaarde afgelopen week herhaaldelijk weinig te voelen voor het versoepelen van de wet voor deze groep mensen. Het kabinet is spaarzaam met dubbele paspoorten, omdat die de integratie in de weg zouden staan. D66 nodigt nu andere partijen uit de schouders te zetten onder de initiatiefwet en die samen te dragen. 

,,Er moet nu een vangnet komen’’, zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in NRC Handelsblad. ,,Dit vraagt echt om samenwerking van links tot rechts. Samen moeten we ervoor zorgen dat Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en de Britten in Nederland niet de dupe worden van de brexitchaos.’’