Volledig scherm
Pia Dijkstra (D66) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. © ANP

D66 zet toch deur op een kier voor abortuspil bij huisarts

D66 laat ruimte open om, binnen het regeerakkoord, in te stemmen met een aankomend plan van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA om de abortuspil te verstrekken via de huisarts. Een botsing dreigt dan met de twee christelijke coalitiepartners.  

Voormalig minister van Zorg Edith Schippers (VVD) kwam in de vorige kabinetsperiode al met een voorstel om de begeleiding van de abortusprocedure en de verstrekking van de benodigde medicijnen ook door de huisarts te laten plaatsvinden. Momenteel kan dat alleen via de abortuskliniek.

Drempels

Dat oude plan heeft de nieuwe regeringscoalitie echter in de prullenbak gegooid. Officieel omdat de Raad van State flinke kritiek had op de uitvoerbaarheid, maar vooral omdat de christelijke partijen in het kabinet (CDA en ChristenUnie) drempels willen opwerpen voor vrouwen die abortus willen plegen.

Tijdens een Kamerdebat over medisch ethiek zei D66-Kamerlid Pia Dijkstra - haar partij maakt ook deel uit van de coalitie - echter vanmorgen dat ze nog altijd voorstander is van de abortuspil bij de huisarts, maar dat dit kabinet heeft afgesproken zelf niet met een voorstel te komen. 

Dijkstra zegde wel toe ‘serieus’ te gaan kijken naar een nieuw plan van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA en een cruciaal advies daarover van de Raad van State af te wachten. ,,Nieuwe medisch-ethische kwesties zijn niet taboe'', voegde de D66'er daar nog aan toe.

Strikter in de leer

VVD'er Ockje Tellegen was vanmorgen strikter in de leer. Zij stelde expliciet het voorstel van de oppositiepartijen, dat er binnen enkele maanden moet liggen, ‘zeer kritisch’ te gaan bekijken, maar allereerst gebonden te zijn aan het regeerakkoord met CDA en ChristenUnie.

Nu krijgen vrouwen die hun zwangerschap willen beëindigen eerst in een abortuskliniek een medicijn te slikken dat zorgt dat het embryo niet verder doorgroeit. Een tweede middel, dat de vrouw thuis vaginaal inbrengt, zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt en dat de vrucht wordt afgestoten.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet, een van de initiatiefnemers, zei in de pauze van het debat over medische ethiek dat ze 'hoopvol' is over de reactie van vooral D66. Ellemeet verwacht de mening van de Raad van State zeer binnenkort. GroenLinks en PvdA hopen de details van hun initiatief binnen een maand of twee te kunnen publiceren.   

Volledig scherm
Corinne Ellemeet (GroenLinks) is hoopvol gestemd dat D66 uiteindelijk zal instemmen met een plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken. © ANP