De Jonge: Het is een misverstand dat noodwet het kabinet meer macht geeft
videoHet is een ‘misverstand’ dat de zogenoemde corona-noodwet het kabinet meer bevoegdheden gaat geven. Dat heeft vicepremier Hugo de Jonge gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
,,Deze wet is niet bedoeld om het kabinet meer bevoegdheden te geven. Het gaat niet om meer macht’’, aldus De Jonge. ,,We willen hier zorgvuldig mee omgaan. Recht doen aan democratie. Maar er is fundamenteel commentaar op gekomen en het is ingewikkelde materie. Maar ik wil wel zeggen: we hebben genoeg bevoegdheden als kabinet, dat is ook wel gebleken. We willen juist de Tweede Kamer meer bevoegdheden geven.”
Openbaar
De speciale wet oogst veel kritiek omdat die het kabinet bijvoorbeeld het recht zou verschaffen bij mensen thuis te controleren of er 1,5 meter afstand wordt gehouden. De exacte wettekst daarover is echter nog niet openbaar. Op zondag stond een demonstratie tegen de wet gepland, maar deze mag van de burgemeester van Den Haag niet doorgaan. De Jonge over de kritiek: ,,Wacht even tot de wet er is, voordat je bang of boos wordt.”
We hebben genoeg bevoegdheden als kabinet
De Raad van State heeft de wet al wel bekeken voor beoordeling en heeft flinke kritiek. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat ook nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen.
De nieuwe wet moet de huidige noodverordeningen die zijn uitgevaardigd in verband met de corona-uitbraak ondervangen met een ‘betere’ wettelijke grondslag. Zolang de spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Het gaat onder meer om de 1,5 meter afstand en het verbod op evenementen.
De Jonge vindt juist dat de wet alles ‘democratischer maakt’. ,,We hadden bij wijze van spreken ook kunnen beslissen om de noodtoestand uit te roepen, zoals in een aantal landen is gebeurd. Dat wilden we juist niet. Deze wet is nu precies bedoeld om de Tweede Kamer méér controle te geven over wat het kabinet doet.”
Beluister hier onze AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Sleutelen
De Jonge zegt wel dat er daarom momenteel nog aan het wetsvoorstel wordt gesleuteld. Hij zei eerder op vrijdag al dat het niet haalbaar is om de wet op 1 juli in werking te laten treden, zoals de bedoeling was. De voorbereiding vergt meer tijd, idealiter ligt er nu ‘voor de zomer’ een voorstel. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen.
De Raad van State is niet de eerste met kritiek. De conceptversie van het wetsvoorstel was op aanraden van een aantal organisaties al ‘op belangrijke punten aangescherpt en verbeterd’, aldus De Jonge. Ook partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch, niet alleen vanuit de oppositie, maar dat geldt ook voor de regeringspartijen D66 en ChristenUnie.
Dat het kabinet ‘haast zou maken’ met de wet, wijst De Jonge van de hand. ,,Het virus wacht alleen niet op lange wetgevingsprocessen.”
Bekijk hieronder onze populairste video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMUpdate
Dertig personen kregen ten onrechte te horen corona te hebben door fout in lab in Dordrecht
Door een storing in een testapparaat van het laboratorium in Dordrecht is bij dertig personen in de regio Zuid-Holland Zuid ten onrechte het coronavirus vastgesteld. -
Segers waarschuwt kabinet: alleen steun voor coronawet als zorgen worden weggenomen
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers waarschuwt het kabinet. Zijn regeringspartij zal de speciale coronanoodwet, die de tijdelijke noodverordeningen met coronamaatregelen moet vervangen, alleen steunen als ‘de wet deugt’ en de ‘grote zorgen’ kunnen worden weggenomen. -
met video
Hogere rente is aanslag op staatskas: tegenvaller van 5 miljard euro
De stijgende rente raakt de schatkist hard. Het ministerie van Financiën rekent deze kabinetsperiode op een tegenvaller van opgeteld 5 miljard euro. De tijd van ‘gratis geld’ lijkt voorbij. -
16
Niet elke verhuurder is een centengraaiende huisjesmelker
Het kabinet wil ingrijpen op de huurmarkt. Maar voor het zover is, zijn we zo weer twee jaar verder. Een politieke meerderheid heeft de woningmarkt te lang laten ontsporen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.