The day after. Minister Hugo de Jonge is niet langer lijsttrekker van het CDA. Hij wordt mogelijk opgevolgd door zijn collega Wopke Hoekstra. Die zegt erover te zullen nadenken, als het verzoek komt.
Volledig scherm
PREMIUM
The day after. Minister Hugo de Jonge is niet langer lijsttrekker van het CDA. Hij wordt mogelijk opgevolgd door zijn collega Wopke Hoekstra. Die zegt erover te zullen nadenken, als het verzoek komt. © ANP

De Jonge hield zijn twijfels voor zichzelf, en zette toen de knop om

reconstructieDe aftocht van Hugo de Jonge als CDA-lijsttrekker kan niet los worden gezien van het handelen van partijvoorzitter Rutger Ploum. Die maakt soms onbegrijpelijke keuzes, en wekt een besluiteloze indruk. Een reconstructie. 

 1. Partijbestuur CDA heeft er bende van gemaakt
  commentaar

  Partijbe­stuur CDA heeft er bende van gemaakt

  Minister Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Het partijbestuur staat de juichen om de kandidaat. Maar de manier waarop hij nu is aangewezen is wel een rare figuur. De leden mochten deze zomer zelf bepalen wie de partijleider werd. Ze konden kiezen uit vier kandidaten. Natuurlijk is de situatie veranderd nu winnaar Hugo de Jonge zich heeft teruggetrokken, maar het resultaat blijft dat het partijbestuur tegen de leden zegt: u krijgt nu nummer 5.
 1. Samenvatting persconferentie: 'Versoepelen, maar wel met pauzeknop'
  Play

  Samenvat­ting persconfe­ren­tie: 'Versoepe­len, maar wel met pauzeknop'

 2. Reisbureau blij met nieuwe maatregelen: 'We zijn echt hard geraakt'
  Play

  Reisbureau blij met nieuwe maatrege­len: 'We zijn echt hard geraakt'