Volledig scherm
PREMIUM
Kees Verhoeven © Dingena Mol

De kloteklus van Kees Verhoeven

Kees Verhoeven had de ondankbare taak om bij het referendum campagne te voeren vóór de nieuwe inlichtingenwet. Een wet waar het D66-Kamerlid vorig jaar nog tégen stemde. Drie woensdagen mee op campagne.

7 maart

Quote

Goh Kees, naar de Piratenpar­tij. Zou je dat wel doen, zeggen mensen. Het voelt niet als het hol van de leeuw

Kees Verhoeven

In de hal van creatief centrum Het Huis Utrecht staat Kees Verhoeven (41) onder een zwart net, gevuld met paarse ballonnen. Het moet een sleepnet voorstellen. Paars is de kleur van de Piratenpartij. Hier debatteert het D66-Kamerlid over wat de Piratenpartij 'de sleepwet' noemt: de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Het is de aftrap van zijn bescheiden tournee langs vijf zaaltjes. In de zaal maakt hij een foto van het grote scherm. 'Tegen de Sleepwet' staat er met grote letters. Hij twittert die foto met 'Klaar voor het #wiv debat bij de Piraten van @PPUtrecht. Er zijn hier nog wel wat mensen over te halen.' Hij voegt een knipogende smiley met uitgestoken tong toe.

De Piratenpartij is tégen de nieuwe Wiv. Dat was Verhoeven vorig jaar rond deze tijd ook nog. Het verklaart de reacties op zijn tweet. 'Opportunistische draaideur', 'draaikont' en '#weesgeenKees'. Dat begon al toen Verhoeven campagne voerde voor dat andere referendum, het Oekraïne- referendum, en het doet hem niks. Het zijn toch altijd dezelfden: mensen met een hekel aan hem of D66.

Eenmaal op het podium haalt hij een papiertje met D66-logo uit zijn zak waar hij aantekeningen op heeft gemaakt. Tegenover zich ziet hij 25 mensen. Hij voelt zich ontspannen. ,,Goh Kees, naar de Piratenpartij. Zou je dat wel doen, zeggen mensen. Het voelt niet als het hol van de leeuw.''

Verhoeven speelt zijn eigen advocaat van de duivel vóór iemand anders dat kan doen. Hij zal het de komende weken vaker doen. Verhoeven weet ook wel dat júíst hij verantwoording moet afleggen. En dus staat hij er ook. Wil er niet voor weglopen.

Hij weet heus wel dat hij de wet in het verleden óók 'sleepwet' noemde. Dacht toen nog 180 graden anders over de wet, of nou ja, 90 graden dan. Nu typeert hij de manier waarop onder de nieuwe wet communicatie via de kabel mag worden afgetapt liever als een 'trechter'. Dat komt doordat D66 nu is ingesloten door de drie andere coalitiepartijen, allen voorstander van de nieuwe inlichtingenwet, zeggen critici. Nee, zegt Verhoeven, dat komt doordat hij hoogstpersoonlijk verbeteringen in het regeerakkoord heeft weten te krijgen die de pijn voor D66 verzachten. Zo is toegevoegd dat er van een sleepnet geen sprake 'kan, mag en zal' zijn. De Piratenpartij doet dat af als 'een paar regeltjes', zonder juridische bindende waarde nota bene. Verhoeven hoort zichzelf ineens verbeten klinken: ,,Ik had ook niks kunnen doen, hè?''

Pas na het debat krijgt hij het echt moeilijk. Student Niels Lancel, die zich heeft aangesloten bij het groepje van vijf UvA-studenten dat het referendum afdwong, vraagt waarom Verhoeven de aangekondigde 'reparatiewet' van GroenLinks niet steunt.

,,Schijnpolitiek!'' zegt Verhoeven. ,,Er is geen meerderheid voor.''

,,U doet nu niks!'' sputtert Lancel.

Verhoeven: ,,Jij zegt: doe iets moois en laat het sterven in schoonheid. Daar pas ik voor. Ik speel liever resultaatvoetbal.''

Na die aanvaring pakt Verhoeven zijn jas. Het napraten slaat hij over.