Volledig scherm
PvdD-leider Marianne Thieme © ANP

De PvdD groeit maar door

Zonder dat het echt opvalt, wordt één politieke partij elke verkiezing weer een beetje groter. De Partij voor de Dieren rekent bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op een verdubbeling van het zetelaantal.

Quote

Het gaat ons niet om macht, maar om invloed

Lieke Keller, campagneleider en directeur PvdD-partijbureau

Afschaffing van de hondenbelasting, een verbod op evenementen met dieren en verplichte vergroening van straten en tuinen. Zomaar drie speerpunten uit het programma van de PvdD in Nijmegen, waar de partij volgende week voor het eerst meedoet aan de lokale verkiezingen.

In die stad wil de kersverse PvdD-lijsttrekker Michelle van Doorn inwoners ook stimuleren om geen vlees en vis meer te eten. Een standpunt dat in álle lokale partijprogramma’s van de dierenpartij staat. Niet dat een gemeente daar iets over te zeggen heeft. Zo kan alleen de landelijke politiek een vlees- of visbelasting invoeren. ,,Maar we kunnen wel het goede voorbeeld geven”, zei Van Doorn deze week bij Omroep Gelderland. ,,Door zelf op gemeentelijke feestjes en in de kantines geen dierlijke producten meer te serveren.”

De PvdD doet woensdag mee in vijftien gemeenten, verspreid over het land: van Alkmaar tot Heerlen en van Den Haag tot Apeldoorn. In vijf gemeenten voor het eerst, in de tien andere plaatsen heeft de PvdD nu al één zetel. De verwachting is dat het er in de meeste gemeenteraden twee zullen worden.

Een flinke winst, maar nog steeds te weinig om het verschil te maken, zeggen critici. ,,Onzin”, vindt Lieke Keller, campagneleider en directeur van het PvdD-partijbureau. ,,Het gaat ons niet om macht, maar om invloed. Kijk naar Amsterdam, waar we met slechts één zetel ontzettend veel voor elkaar hebben gekregen.”

Ballonnen

Quote

Kiezers die ons eerst niet kennen, laten zich weerhouden door onze partijnaam. Alsof we alleen voor dieren opkomen

In die stad zit Johnas van Lammeren – what’s in a name – sinds 2010 in de gemeenteraad. Hij wordt door vriend en vijand geroemd om zijn politieke behendigheid. Zo kreeg hij het voor elkaar dat er geen reclamefolders meer mogen worden bezorgd bij Amsterdammers, tenzij ze een ‘Ja-Ja-sticker’ op hun voordeur plakken. Ook regelde Van Lammeren een verbod op het oplaten van ballonnen bij Amsterdamse evenementen. Nodig, vindt zijn partij, omdat ballonnen als afval op straat en in de natuur belanden.

De PvdD groeit op alle niveaus. In de Tweede Kamer is de partij vertegenwoordigd met vijf zetels, dat waren er in 2012 nog twee. In de Eerste Kamer en bij provincies en waterschappen maken PvdD’ers onderdeel uit van de volksvertegenwoordiging. ,,Sinds onze oprichting, ruim vijftien jaar geleden, groeien we gestaag door”, zegt Keller. ,,We zijn een blijvertje geworden.”

Dat de groei niet heel erg opvalt, komt door de traagheid waarmee het gepaard gaat. ,,Kiezers die ons eerst niet kennen, laten zich weerhouden door onze partijnaam. Alsof we alleen voor dieren opkomen. Nu ontdekken steeds meer mensen dat veel breder kijken. We hebben ook standpunten over de zorg, economie en veiligheid.”

Geen politieke ambitie

Toch doet de partij in de meeste Nederlandse gemeenten niet mee aan de verkiezingen. ,,Ons ledental neemt toe”, zegt Keller. ,,Maar veel leden hebben zelf geen enkele politieke ambitie. Dat is bij grote partijen wel anders. Het maakt het lastig voor ons om voldoende kandidaat-raadsleden te vinden.”

De screening binnen de partij is streng. Zo moeten kandidaat-raadsleden een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen: iets wat de meeste landelijke partijen niet van hun kandidaten verlangen. ,,Dierenactivisten die in het verleden criminele dingen hebben gedaan, zijn we gelukkig nog niet tegengekomen”, zegt Keller. ,,Daar zijn we ook niet bang voor. Tot nu toe melden zich alleen mensen met een groot hart voor dier en natuur.”