De rekentoets verdwijnt op middelbare scholen
De rekentoets telt niet meer mee voor een diploma op middelbare scholen. Het kabinet Rutte III komt met een alternatief voor de toets, die uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 ingevoerd zal worden. Tot die tijd wordt de huidige rekentoets nog wel afgenomen, maar telt het cijfer niet meer mee.
Op de toets, ingevoerd om het rekenniveau van middelbare scholieren omhoog te krikken, kreeg veel kritiek. Leerlingen haalden lang niet altijd een voldoende voor de toets en dat is wel nodig om uiteindelijk een middelbareschooldiploma te krijgen. Het regeerakkoord verklapt niet hoe het alternatief voor de rekentoets eruit gaat zien.
Ook wil het nieuwe kabinet leerlingen die in meerdere vakken eindexamen willen doen op een hoger niveau, ook toegang geven tot hogere vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een havist die een aantal vakken op vwo niveau doet en dan toch toegelaten kan worden tot de universiteit.
Maatwerk
Er komt ook meer maatwerk: voor kinderen die gebaat zijn bij een geleidelijker overgang tussen basisschool en middelbare school wordt er meer geëxperimenteerd met een samenwerking tussen basisschool en middelbare school, bijvoorbeeld als ‘middenschool’ voor tien- tot veertienjarigen. Het aantal toetsen gaat op de schop. Zo komt er geen kleutertoets en de diagnostische tussentijdse toets op middelbare scholen wordt geschrapt.
In totaal trekt Rutte III 1,8 miljard euro uit voor het onderwijs. Het grootste bedrag gaat naar de basisscholen, waar 270 miljoen euro wordt uitgetrokken voor lerarensalarissen en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk. Ook komt er 170 miljoen euro beschikbaar voor vroeg- en voorschoolse educatie en wordt er voor zowel kinderen met een onderwijsachterstand als hoogbegaafde kinderen 15 miljoen euro uitgetrokken.
Eerder werd al bekend dat het leenstelsel blijft, maar dat het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd. Daarmee is 200 miljoen euro gemoeid. Studentenorganisaties noemen dat een sigaar uit eigen doos, omdat volgens hen de studenten tegelijkertijd 200 miljoen euro meer gaan betalen omdat de rente wordt verhoogd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn.
-
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
-
-
met video69
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs. -
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt.