Volledig scherm
Leraren demonstreren op het Malieveld voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. © ANP

Deal over meer salaris leraren op de helling

De deal over hogere lerarensalarissen staat op losse schroeven. VVD en PvdA waren het eens, maar de formerende partijen CDA, D66 en ChristenUnie geven vooralsnog hun fiat niet.

Een salarisverhoging voor basisschoolleraren leek vorige week nog beklonken. De demissionaire regeringspartijen hadden elkaar gevonden in een uitruil. De PvdA zou jaarlijks 270 miljoen euro kunnen bijtekenen voor hogere salarissen, de VVD haalde extra geld binnen voor militairen. De PvdA dreigde uit het demissionaire kabinet te stappen, als er geen deal kwam. Nu hangt een breuk alsnog in de lucht.

Quote

Ik onderhan­del niet over de begroting van 2018, maar over een regeerak­koord

Sybrand Buma, CDA-voorman

Voor de afspraak hebben PvdA en VVD de steun nodig van de partijen CDA, D66 en ChristenUnie: hun zetels zijn onmisbaar om de deal via de begroting door het parlement te krijgen. Die partijen wilden gisteren echter niets toezeggen. ,,Ik onderhandel niet over de begroting van 2018, maar over een regeerakkoord'', stelt CDA-voorman Sybrand Buma. ,,Voor een deal over lerarensalarissen moet u in de Trêveszaal zijn'', zegt D66-leider Alexander Pechtold, terwijl hij naar het Torentje wijst.

Nieuw kabinet

Het probleem is dat aan de formatietafel nog niet duidelijk is hoe het nieuwe kabinet het beschikbare geld voor de komende jaren wil gaan verdelen. Mede om die reden lukt het niet om voor Prinsjesdag een nieuw kabinet te vormen, liet informateur Zalm gisteren weten. CDA, D66 en ChristenUnie zien het daarom niet zitten nu al steun te verlenen aan jaarlijks extra geld voor leraren, terwijl ze nog geen totaalakkoord hebben over de rest van de te verdelen pot geld.

De tijd dringt, want donderdag moeten VVD en PvdA de begroting voor 2018 hoe dan ook indienen bij de Raad van State. Als daar alsnog géén hogere lerarensalarissen instaan, dreigt PvdA-leider Lodewijk Asscher toch uit het demissionaire kabinet te stappen. CDA, D66 en CU willen zich daardoor echter niet onder druk laten zetten.

Losse schroeven

Leraren en scholen kijken er niet van op dat de deal weer op losse schroeven staat. ,,We zijn pas blij als we zeker weten dat er geld komt en dat het nieuwe kabinet dat draagt. Anders bestaat er alsnog een kans dat het bedrag uit een volgende begroting wordt geschrapt,'' reageert Ad Veen, woordvoerder van sectororganisatie PO Raad.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’